Știrile zilei – 9 februarie 2024

1. Polițiștii locali aflați în patrulare în zona Iosefin au observat un bărbat care a abandonat pe domeniul public, pe bd. Iuliu Maniu, mai mulți saci cu resturi de la materiale din construcții. În urma legitimării s-a stabilit că bărbatul are 27 și domiciliul în Timișoara. Acesta a declarat că a lăsat cei șapte saci cu glet și trei saci cu moloz în acel loc după ce a efectuat  reamenajarea unui imobil din zonă. Cel în cauză a fost sancționat cu 30.000 de lei și somație cu termen să ridice sacii și să-i predea unui agent autorizat. Reamintim că potrivit OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, articol 20, abandonarea, aruncarea, precum și ascunderea deșeurilor sunt interzise și se sancționează cu amenzi de la 30.000 la 45.000 lei pentru persoanele fizice și de la 50.000 la 70.000 lei pentru cele juridice.

2. În vara anului trecut, primarul Dominic Fritz a semnat un contract de finanțare cu bani europeni, în valoare de 17,5 milioane de euro, pentru dotarea tuturor școlilor și grădinițelor din Timișoara cu mobilier, echipamente IT sau specifice profilului de studiu. Acum, primăria a lansat licitația pentru achiziționarea și dotarea cu mobilier a 1.275 de săli de clasă, unde învață aproximativ 40.000 de elevi. Firmele interesate își pot depune oferta prin sistemul electronic de achiziții publice.

3. Consilierii judeţeni au aprobat bugetul propriu al județului Timiș pentru 2024, în cadrul ședinței extraordinare de joi, 8 februarie. Bugetul, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de 768 milioane lei. Programul de investiții însumează 265 milioane lei, bugetul județului cuprinzând sume consistente atât pentru finalizarea proiectelor începute, cât și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2024 vor fi în transporturi, învățământ, cultură și pentru autorități executive, domenii care au prevăzut un buget de aproximativ 241 milioane lei din totalul de 265 milioane lei. „1800 kilometri de piste de biciclete în toată regiunea de vest, începerea lucrărilor la Castelul Huniade în baza celor trei finanțări nerambursabile obținute anul trecut, noul stadion și drumuri expres, acestea sunt doar câteva dintre direcțiile majore de acțiune în 2024, un an în care vom lucra atât la implementare pe teren, cât și la maturizarea unor proiecte pentru care am atras fonduri”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Aproape 78% din totalul veniturilor de dezvoltare vor fi atrase din fonduri europene și guvernamentale.

4. După lecțiile gratuite de matematică care se desfășoară până în 27 mai, Universitatea Politehnica Timișoara anunță lansarea lecțiilor de chimie. Acest program de meditații gratuite la discipinele Chimie Anorganică și Chimie Organică, intitulat „Cu UPT învăț CHIMIE”, vine în întâmpinarea elevilor de liceu care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat, oferind cursuri de pregătire predate de profesori de la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Concret, se vor organiza două grupe de elevi care vor urma sedințele de meditații la cele două discipline propuse. Ședințele se vor desfășura online, pe platforma Zoom, simultan pentru cele două grupe, în perioada 16 februarie – 20 aprilie, în fiecare zi de sâmbătă, în intervalul orar 12:00 – 14:00. Înscrierea se face completând online formularul: https://forms.gle/Chg111hb5P6Awwrf7.

5. Primăria continuă demersurile pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cartiere, prin demolarea garajelor existente și amenajarea de locuri de parcare între blocuri. Planul administrației locale este de a interveni în zonele Lipovei, Aradului, Modern, Șagului și Martirilor, prin crearea a peste 300 de locuri noi de parcare. Mai mult, revitalizarea respectivelor zone se va face prin amenajarea de noi spații verzi pe locul acestor garaje, precum și căi de acces, trotuare și locuri de joacă pentru copii, acolo unde este spațiu. A fost deja aprobată Hotărârea de Consiliu Local prin care terenurile respective au fost declarate de utilitate publică. În perioada imediat următoare, municipalitatea va transmite notificări către proprietarii garajelor propuse pentru demolare. De la data luării la cunoștință, aceștia au la dispoziție 30 de zile pentru a demola construcțiile provizorii în regie proprie. În cazul în care, după 30 de zile, nu au efectuat lucrarea de demolare, această procedură va fi făcută de autoritățile locale, iar cheltuiala va fi recuperată de la beneficiarul contractului de închiriere.

6. Liga AC LABS (Laboratoare Aplicate în Beneficiul Studenților) este cel mai mare proiect educațional al Ligii AC. În fiecare an, principalul obiectiv al acestui proiect constă în facilitarea colaborării între mediul academic și sectorul privat, oferind astfel studenților o oportunitate de a transforma teoria pe care o învață la facultate în practică. În cadrul acestui proiect, studenții vor învăța lucruri noi și practice de la companii IT&C din Timișoara, care vor susține diverse laboratoare pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului universitar. Poate participa orice student din Timișoara, pasionat de această arie, indiferent de facultate sau universitate. Ceremonia de deschidere a proiectului Liga AC LABS va avea loc în 27 februarie, de la ora 14:00, la Cantina Universității Politehnica Timișoara, unde reprezentanți ai companiilor partenere vor prezenta laboratoarele pe care le vor susține în acest an. Pentru înscrieri și informații suplimentare, participanții pot să viziteze site-ul oficial al proiectului: labs.ligaac.ro. Perioada de înscriere este între 25 februarie și 3 martie. 

7. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara pregătește premiera „Pericle” de William Shakespeare, care va avea primele reprezentații în 8 și 9 martie în Sala Mare. Echipa artistică este condusă de Philip Parr, directorul artistic al Festivalului Internațional Shakespeare din York, Marea Britanie, un bun cunoscător al operei lui William Shakespeare. Regizorul Philip Parr și dramaturga Dálnoky Réka propun o citire actualizată a piesei „Pericle, prinț al Tironului” (tipărită în 1609), care va include și teme actuale precum migrația și traficul de persoane. Piesa a avut un parcurs neobișnuit, cu un succes fulminant la primele montări din epocă, deși nu a fost scrisă integral de William Shakespeare. Biletele pentru premieră vor fi puse în vânzare în curând. Spectacolul va fi supratitrat în română și engleză.

8. Designerul timișorean Laura Chiriță prezintă cea mai recentă colecție a ei la New York Fashion Week, în 11 februarie 2024.  Colecția Drippin’ LOVE, lansată în inima metropolei americane, la un eveniment de anvergura NYFW este un vis devenit realitate pentru Laura. Povestea drumului către New York a început anul trecut, când Elizabeth de la Cronic Love Productions Europe a contactat-o pe Laura și i-a cerut câteva piese pentru NYFW. Într-un orizont unde moda întâlnește visul, Laura Chiriță a reușit să ducă o bucată din inima României pe podiumurile internaționale, demonstrând că talentul și pasiunea nu cunosc limite. Prezentarea colecției va avea loc duminică, de la ora 14:00.

9. Alexandru Bucur devine al șaptelea rugbist de la SCM Timișoara convocat sub tricolor, pentru meciul de sâmbătă, cu Belgia, după ce staff-ul a făcut modificări în lotul României. Ceilalți șase care au fost în lotul lărgit și pentru partida cu Polonia (victorie, în deplasare, cu 20-8) sunt Vlad Neculau, Lucian Mureșan, Ciprian Chiriac, Dragoș Ser, din pachetul de înaintare, Gabriel Rupanu și Tevita Manumua, de pe linia de treisferturi. Neculau, Mureșan și Manumua s-au aflat în primul XV al jocului de la Gdynia. Tevita Manumua a și înscris un eseu. Naționala de rugby a României se pregătește pentru cel de-al doilea meci din Campionatul European 2024, urmând să întâlnească sâmbătă, 10 februarie, Belgia. Partida va avea loc de la ora 14:30, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. 

10. SCM Politehnica Timișoara joacă al doilea meci oficial al anului la Cluj-Napoca. Alb-violeții întâlnesc echipa locală Universitatea, în etapa a XVI-a a Ligii Naționale de Handbal. Partida se va juca duminică, 11 februarie, de la ora 18:00, în sala Horia Demian. Se vor afla față în față ocupantele locurilor al 11-lea, SCM Poli (cu 14 puncte), și al 12-lea, U (cu 10 puncte). Jocul nu este televizat.