Știrile zilei – 8 martie 2024

1. La solicitarea Colterm, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier în vederea manipulării și transportării a 4 recipiente metalice de mari dimensiuni, de la punctul termic de pe strada Clăbucet, la CET Sud. Astfel, în zilele de 11.03.2024 și 12.03.2024, în intervalul orar 08:00-18:00, traficul rutier va fi închis pe străzile Vulturilor și Clăbucet.

2. Proiectul pentru dezvoltarea infrastructurii digitale, depus anul trecut de către Spitalul Clinic Municipal de Urgență în parteneriat cu Primăria Timișoara, a primit aprobare pentru finanțare cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Această finanțare va fi utilizată pentru a implementa un sistem informatic integrat care va gestiona eficient toate activitățile spitalului. Proiectul include achiziția de echipamente hardware, software, aplicații și instruirea personalului. Avantajele implementării unui sistem informatic integrat și a dezvoltării infrastructurii digitale sunt furnizarea informațiilor medicale necesare în timp real și creșterea nivelului de satisfacție al pacienților. Un portal medical de interacțiune cu cetățenii le va permite acestora acces la programări și la vizualizarea rezultatelor investigațiilor medicale. Acest proiect va aduce Spitalului Municipal 4.939.000 lei (fără TVA) și va fi implementat în cele 25 de secții clinice, 12 ambulatorii de specialitate, 5 blocuri operatorii, 2 farmacii, 4 laboratoare, dar și în cazul serviciilor non-medicale.

3. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au acționat, în cursul zilei de astăzi, pe Bdul C.D. Loga, unde, în dreptul numărului 43, se afla o rampă clandestină de deșeuri provenite din amenajări interioare. În urma verificărilor s-a stabilit că persoana care locuiește la adresă a depozitat prin intermediul unei terțe persoane, din rândul persoanelor fără adăpost, nepredându-le unui operator de salubritate autorizat. Din acest motiv a fost aplicată sancțiune conform OUG 92/2021 în valoare de 15.000 de lei, cu măsura complementară de igienizare a locației în cel mai scurt timp, lucru care s-a și întâmplat. Poliția Locală Timișoara atrage atenția că se fac permanent verificări și se iau măsuri, astfel de fapte fiind sancționate drastic.

4. Universitatea de Vest din Timișoara lansează anul acesta platforma bac.uvt.ro, unde elevii din țară pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat, instrumente de testare și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română, dar în viitor vor fi elaborate astfel de materiale și pentru alte discipline).

5. CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri nationale și autostrăzi, că începând cu data de 11.03.2024, ora 00:00, pentru o perioadă de aproximativ 3 ore, emiterea rovinietelor în punctele de distribuție, prin intermediul portalurilor web/aplicațiilor dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile și a dispozitivelor de procesare a plăților numerar/electronice (terminale) nu va fi posibilă. Acest lucru este necesar pentru actualizarea informațiilor privind perioadele de valabilitate ale rovinietelor și a nivelului tarifelor pentru acestea în Sistemul Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare și Control al Rovinietei – SIEGMCR, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Ordonanței nr. 14/2024 pentru modificarea și completarea OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România. Totodată, informăm utilizatorii rețelei de drumuri nationale și autostrăzi că, din data de 11.03.2024, emiterea rovinietei prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS) va fi suspendată până în 21.03.2024, ca urmare a modificărilor ce trebuie realizate la nivelul fluxului de emitere de către dezvoltatorul aplicației. Pentru evitarea aplicării unor sancțiuni contravenționale, utilizatorii rețelei de drumuri naționale au posibilitatea de a achita în avans rovinieta cu valabilitate pentru data de 11.03.2024.

6. Teatrul Național din Timișoara construiește împreună cu publicul și pentru public o cultură teatrală modernă, atentă, implicată, subliniind dimensiunea teatrului ca decodor al dinamicii societății. Prin spectacolele sale, Teatrul Național pune sub lupă realitatea, optând să o reflecte pe multiplele ei planuri de exprimare. Ca atare, Teatrul Național din Timișoara girează trei dintre vocile stabile ale unei noi generații de regizori de teatru – Traian Șoimu, Florin Piersic jr și Radu Iacoban, artiști creativi care interoghează lumea în cheia căutării sinelui, a vieții, în cheia absurdului, dar și, în egală măsură, cu convingerea în capacitatea omului și a societății de a alege valorile umaniste, de a opta în favoarea binelui, cu credință în forța teatrului de a provoca schimbarea. Spectacolele la care cei trei lucrează în prezent la Teatrului Național construiesc, caleidoscopic, prin abordări dramatice total diferite, o imagine pertinentă a lumii în care trăim.

7. Returul părții secunde a campionatului de baschet ia startul pentru SCM Timișoara cu o deplasare la Focșani. Alb-violeții întâlnesc CSM Focșani, vineri, 8 martie, de la ora 17:00. SCM ocupă prima poziție în grupa locurilor 11-18, cu 18 puncte, în timp ce vrâncenii se găsesc pe poziția a șasea, cu 13 puncte. Partida face parte din runda a 23-a, prima din retul părții secunde a Ligii Naționale. În tur, în 27 ianuarie, în sala Constantin Jude, a fost Timișoara – Focșani 98-69. Partida poate fi considerată și un ultim test înaintea turneului final al Alpe Adria Cup (AAC). Alb-violeții vor lupta pentru trofeul AAC în zilele de 12 și 13 martie, la Kapfenberg în Austria. Câștigătoare a grupei B, echipa noastră va înfrunta în semifinala F4 ocupanta locului secund din grupa A, Kapfenberg Bulls, chiar gazda turneului final, marți, de la ora 20:30.