1. În perioada 22 februarie – 01 martie, ITM TIMIȘ, sub coordonarea Inspecţiei Muncii București, a desfăşurat campania națională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfăşoară activităţi de protecţie şi gardă. Inspectorii de muncă din cadrul ITM TIMIȘ au efectuat 43 de controale. Au fost aplicate 49 de sancţiuni, dintre care 24 de amenzi în valoare de 63.000 de lei şi 25 de avertismente. Au fost dispuse și 64 de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate în timpul controalelor care au vizat nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la timpul de muncă.
2. De Ziua Femeii, 8 martie, Societatea Piețe S.A. Timișoara a decis deschiderea Pieței Volante Stadion din Timișoara. “Considerăm că astfel putem să venim în sprijinul producătorilor locali, în special de flori, dar și în sprijinul timișorenilor care vor să facă un cadou colorat și frumos tuturor femeilor. Programul de funcționare pentru Piața Volantă va fi prelungit pentru ca toți cei interesați, clienți și producători, să aibă posibilitatea să beneficieze de cele mai bune condiții și de cele mai proaspete produse. Astfel, programul de funcționare va fi între orele 5 și 18”, transmit reprezentanții societății.
3. Drum nou de legătură între județele Timiș și Caraș-Severin. Încep lucrările de reparații pe DJ 585 în zona localității Visag. Consiliul Județean Timiș a dat ordinul de începere pentru lucrările de modernizare. Valoarea proiectului este de 4,3 milioane de lei cu TVA inclus. Structura drumului va fi refăcută de la nivel fundație din balast și piatră spartă, peste care se vor așterne două straturi de beton asfaltic, cel de legătură și stratul de uzură. Lucrarea mai prevede realizarea unor căi de acces către proprietățile din zonă, precum și săparea și amenajarea unor șanțuri de colectare a apelor pluviale și amplasarea unor podețe, conform soluției tehnice aprobate. În perioada de execuție, estimată să dureze trei luni, se va închide traficul pe tronsonul în cauză.
4. Contractele pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate pentru patru pasaje pietonale subterane pe trei drumuri naționale din zona de vest au fost semnate la D.R.D.P. Timișoara, iar proiectarea lucrărilor poate începe, sursa de finanțare fiind asigurată. Ofertantul desemnat câștigător la procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect pentru Autorizarea Lucrărilor de Construire”, investiție împărțită pe 4 loturi, este TQM Management SRL, cu preţul de 288.000 lei, fără TVA, pentru fiecare lot în parte. Acestea sunt următoarele: Lot 1 – Amenajare pasaj pietonal subteran DN 6, km 381+200, Gara Băile Herculane, jud. Caraș-Severin; Lot 2 – Amenajare pasaj pietonal subteran DN 7, km 383+830, în localitatea Sântandrei, jud. Hunedoara; Lot 3 – Amenajare pasaj pietonal subteran DN 7, km 536+700, în localitatea Vladimirescu, jud. Arad; Lot 4 – Amenajare pasaj pietonal subteran DN 79, km 42+100, în localitatea Chișineu Criș, jud. Arad. Durata de elaborare a proiectului pentru fiecare lot este de 150 zile de la data semnării contractelor. Aceste pasaje pietonale subterane vor contribui la fluidizarea traficului, reducerea numărului de accidente, creșterea siguranței rutiere pentru pietoni și șoferi, reducerea emisiilor poluante și a costurilor de operare.
5. Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 4 – 6 martie 2024, Adunarea Generală E³UDRES², alianța celor 9 universități europene care promovează dezvoltarea orașelor mici și mijlocii și a mediului rural din jurul acestora, pentru transformarea lor în regiuni inteligente și durabile: St. Pölten University of Applied Sciences, Austria, Instituto Politécnico de Setúbal, Portugalia, Universitatea Politehnica Timișoara, România, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Ungaria, UC Leuven Limburg, Belgia, Vidzeme University of Applied Sciences, Letonia, Saxion University of Applied Sciences, Olanda, Fulda University of Applied Sciences, Germania și JAMK University of Applied Sciences, Finlanda. Proiectul, finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, se află în etapa a doua de dezvoltare, având acronimul E³UDRES² 2.0. După ce, în prima etapă, și-a atins cu succes toate obiectivele, acum se dorește extinderea proiectului, având în centru viziunea universității viitorului ca motor pentru dezvoltarea unor regiuni europene inteligente și sustenabile, concomitent cu promovarea unei noi culturi universitare, mai ancorată în realitățile regionale și în oferirea de soluții pentru societate.
6. Memorialul Revoluției din Timișoara, Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal prezintă, în perioada 9 martie – 2 mai, expoziția „Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România”. Expoziția bilingvă (română/engleză) conține, pe lângă informații despre Fenomenul Pitești și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte originale din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe, dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuți familiilor lor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată deținuților timișoreni care au trecut prin Fenomenul Pitesti şi o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.
7. Aquatim S.A., Administrația Bazinală de Apă Banat, Fundația Aquatim și Librăriile Cărturești anunță lansarea ediției 2024 a campaniei de educație informală Sete de carte, adresată elevilor din ciclul de învățământ primar, ce urmărește încurajarea lecturii și formarea unui comportament responsabil față de mediu. Campania, în prezent la a treia ediție, se desfășoară în perioada 1 martie-30 iunie și cuprinde șase ateliere de lectură și de scriere, găzduite de parteneri. Primul atelier are loc la Palatul Apelor, în data de 20 martie, cu participarea elevilor de la Liceul Teoretic Grigore Moisil. Următoarele activități, găzduite la Muzeul Apei, Centrul Aquapic și librăriile Cărturești din Timișoara, vor fi anunțate cu minimum 10 zile în avans, prin canalele proprii ale organizatorilor (website, social media). Detalii complete se găsesc în Regulamentul campaniei, publicat pe www.aquatim.ro. Elevii pot participa la atelierele Sete de carte cu clasa pe baza înscrierii făcute de cadrul didactic însoțitor. La fiecare atelier se organizează o tragere la sorți, la care participanții pot câștiga 3 vouchere, a câte 50 de lei, pentru achiziționarea de cărți din librăriile Cărturești. Premiile, în valoare totală de 900 de lei, sunt oferite de Fundația Aquatim. Toți participanții la ateliere vor primi cadouri surpriză.
8. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare, permanente și teatru de păpuși. Pentru început suntem invitați de Centrul Multifuncțional Bastion la vernisajul expoziției „Salonul premiaților A.A.P.R.L. 2024”– care se anunță a fi o simbioză permanentă între artist și artă. Vor fi expuse cele mai bune lucrări ale artiștilor plastici din „Asociația Artiștilor Plastici Romul Ladea Timișoara”. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este prezent cu vernisajul expoziției de arte vizuale „De vină-i numai primăvara” – care cuprinde lucrări ale cursanților Școlii de Arte Timișoara. De asemenea continuă înscrierile pentru Festivalul – Concurs Lada cu Zestre. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” ne invită la „Festivalul Național de Teatru Școlar în limba spaniolă”, ediția 2024, iar pentru cei mai mici dintre noi, pune în scenă spectacolul „Zâna lacului”.