Știrile zilei – 6 februarie 2024

1. Stadionul Știința, inaugurat în 1928, ca bază sportivă a Politehnicii, va fi reabilitat, cu facilități moderne atât pentru sportivi, cât și pentru spectatori. Lucrările, de 10 milioane de euro, au demarat în 15 ianuarie 2024, după ce contractul a fost semnat în luna decembrie. Proiectul cuprinde construcția unei tribune cu o capacitate de 1.500 de locuri, o parcare etajată de 200 de locuri, printre care și 4 locuri pentru autocare și 18 locuri pentru persoane cu dizabilități, fiind prima parcare etajată din Timișoara în afara centrelor comerciale, 2 terenuri de minifotbal, vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, cabinet medical și cafenea cu terasă. Terenul pe care se vor realiza construcţiile are peste 5.000 metri pătraţi, iar durata lucrărilor este de maximum 36 de luni. Construcția propusă este dezvoltată între str. Traian Lalescu și terenul de fotbal existent, în curtea Bazei Sportive nr. 1 a Universității Politehnica Timișoara. Ample lucrări de modernizare au demarat și la Baza sportivă nr. 2 a Politehnicii, lucrări ce vizează bazinul de înot interior. În ceea ce privește Sala Polivalentă, au fost actualizați indicatorii tehnico-economici, urmând ca în cel mai scurt timp să fie trimiși la Ministerul Educației, în vederea aprobării. În prima jumătate a acestui an urmează să fie organizate licitațiile pentru lucrările care au mai rămas de executat, spun reprezentanții UPT.

2. Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția asupra unei noi forme de tentativă de fraudă; apeluri telefonice prin care persoane ce susțin că reprezintă ASF propun investiții sau transferuri de fonduri. Autoritatea îi avertizează pe cetățeni să nu dea curs sub nicio formă acestor invitații, deoarece instituția nu face recomandări sau propuneri de investiții, nu apelează consumatorii pentru a le sugera plasamente, nu le solicită oamenilor să direcționeze sume de bani și nici nu propune intermedierea recuperării unor sume pierdute în investiții anterioare. Conform unui comunicat de presă, în ultima perioadă au fost semnalate mai multe astfel de tentative de fraudă, iar cei care au dat curs acestui tip de oferte au fost prejudiciați cu sume importante de bani. ASF le recomandă tuturor celor interesați să facă investiții pe piața financiară să apeleze doar la firme autorizate și să se informeze temeinic înainte de a-și plasa banii în acest sens.

3. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara (DRDP Timișoara) anunță că marți, 6 februarie, se reiau operațiunile de detonare la versantul de pe DN 57 Clisura Dunării, în zona Berzasca. ”Pe durata procedurilor de derocare și eliberare a carosabilului, traficul va fi oprit, după care circulația se va relua. Operațiunile sunt programate să înceapă în jurul orei 15. Detonările sunt necesare în cadrul acțiunilor de punere în siguranță a versantului”, transmite DRDP Timișoara.

4. Cu finanțare din partea ATOP Timiş, 27 de proiecte menite să asigure un climat de siguranță și ordine publică au fost realizate în cursul anului trecut. Acestea au avut în vedere, printre altele, stoparea violenței în rândul elevilor, prevenirea furturilor, pericolele de pe internet, descurajarea fumatului, intervențiile în situații de urgență, încurajarea practicării sportului, stoparea migrației ilegale, precum și conștientizarea și informarea cetățenilor cu privire la diferite acțiuni menite să reducă acțiunile infracționale și contravențiile. Organism independent cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care s-a constituit şi funcționează pe lângă Consiliul Județean Timiș, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică urmărește să asigure, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunității în scopul asigurării unui climat de siguranță şi securitate publică.

5. Aquatim transmite că în zilele viitoare se vor efectua spălarea și igienizarea rețelei de distribuție în mai multe localități. Ca urmare, în 7 februarie, între orele 7-16, se va întrerupe furnizarea apei în Dragșina, iar între orele 9-14 presiunea va fi scăzută în Pădureni și Petroasa Mare. De asemenea, în 7 și 8 februarie, între orele 8-15, presiunea va fi redusă în Ohaba-Forgaci. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

6. Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Fundația Herczeg și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Egeria, vă invită să admirați pe simezele Bastionului Theresia din Timișoara rezultatul celei de-a XIII-a ediții a Simpozionului de Artă Contemporană Gărâna 2023. Sunt aproximativ 50 de lucrări de pictură și sculptură aparținând unor artiști din țară și din străinătate. Rezultatele muncii tuturor acestor artiști și creațiile lor vor fi expuse în mansarda B2 a Bastionului Theresia, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, până în 30 martie 2024. Vernisajul expoziției are loc joi, 8 februarie, de la ora 18:00, în mansarda B2 din Bastionul Theresia.