Știrile zilei – 5 martie 2024

1. Primăria Municipiului Timișoara a dat luni startul construcției Arenei Eroii Timișoarei, primul stadion ridicat în Timișoara după Revoluția din 1989. Cu o suprafață construită de peste 10.000 mp, 10.101 locuri în tribune, gazon natural și dotări ultramoderne, stadionul va fi de categoria 4, în conformitate cu cerințele UEFA și IFAB și va putea găzdui inclusiv competiții internaționale. Stadionul este construit pe structură metalică pe Calea Buziașului și va oferi o infrastructură de ultimă generație pentru competiții și antrenamente sportive. La eveniment au fost prezenți primarul Dominic Fritz, viceprimarii Ruben Lațcău și Cosmin Tabără-Amânar, alături de managerul general al SSU Politehnica Timișoara, Costel Pantilimon și sportivi remarcabili care au contribuit la gloria fotbalului timișorean de-a lungul timpului. Investiția se ridică la 115 milioane lei, bani de la bugetul local, și va fi gata în 2 ani și 3 luni.

2. Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara anunță a XVII-a ediție a concursului național iTEC, ce va avea loc în perioada 30 martie și 5-7 aprilie. iTEC este o competiție dedicată atât studenților, cât și elevilor de liceu pasionați de domeniul IT, oferindu-le acestora un cadru de învățare, dar și de a pune în aplicare cunoştinţele dobândite pe parcursul anilor de studiu. Structura competiției cuprinde probe lungi, desfășurate într-un interval de 3 zile (vineri, sâmbătă, duminică) și o probă scurtă de Algoritmică ce este divizată în 2 etape. Înscrierea participanților se face pe site-ul iTEC până în 23 martie.

3. Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat restricționarea traficului rutier, etapizat, în perioada 04.03.2024-23.03.2024, în zona intersecției Take Ionescu – Simion Bărnuțiu – Mihail Kogălniceanu – Piața Badea Cârțan, în vederea executării lucrărilor de reabilitare a rețelei de alimentare cu apă și canalizare Timișoara Nord LOT 2.

4. Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni, anunță finalizarea rezidențelor artistice și organizarea unei expoziții-eveniment în capitala Islandei. Operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului vor fi expuse la Galeria SÍM din Rejkiavik. Publicul islandez va intra astfel în contact cu spațiul regiunii sud-estice a fostului Imperiu Habsburg, actuala Regiune a Banatului, un spațiu care a adus împreună de-a lungul secolelor diverse popoare. Intitulată „Heritage of the past-Future of the Community”, expoziția va prezenta lucrări de fotografie, pictură, grafică și artă digitală.  Vernisajul va avea loc în 9 martie, iar operele vor putea fi admirate de public până în 21 martie. La sfârșitul lunii martie, expoziția din Reykjavík va ajunge și în Timișoara, aceasta urmând a fi expusă în foaierul Palatului Administrativ.

5. Gala Cercetării Românești, inițiată de Guvern anul trecut pentru „recunoașterea simbolică” a performanței în domeniul cercetării, devenită anul acesta o competiție cu premii, cu buget total de 3,3 milioane de lei pentru câștigătorii declarați în 11 categorii, aduce o nouă recunoaștere unei echipe de cadre didactice și cercetători de la Universitatea Politehnica Timișoara. Echipa condusă de profesorul Radu-Emil Precup, membru corespondent al Academiei Române și director al Școlii Doctorale din cadrul UPT, formată din conferenţiar Claudia-Adina Bojan-Dragoş, conferenţiar Adriana-Nicoleta Albu, şef de lucrări Raul-Cristian Roman, şef de lucrări Alexandra-Iulia Szedlak-Stînean, asistent Elena-Lorena Hedrea şi doctorand Iuliu Alexandru Zamfirache a fost recompensată, la Gala Cercetării Românești 2024, categoria Științe inginerești, cu premiul „Henri Coandă”, împreună cu suma de 300.000 de lei, pentru cercetările de pionierat, abordările inovatoare şi dedicarea pentru aplicaţii din lumea reală cu impact de durată în diverse domenii. Echipa a abordat în ultimii cinci ani aspecte de cercetare teoretică şi aplicativă în diverse subdomenii ale automaticii: regulatoare fuzzy de complexitate redusă, tehnici de acordare a parametrilor regulatoarelor folosind experimente, tehnici de învăţare automată în sisteme de reglare, performanţe foarte bune garantate de sistemele dezvoltate, observatoare pentru sisteme mecatronice, tehnici bazate pe produs tensorial şi inteligenţă artificială în modelare matematică, predicţie, reglare şi luarea deciziilor în diverse domenii inclusiv medicale.

6. În cadrul galei BFC 4 de la Timișoara din 27 aprilie, în cadrul căreia campionul mondial IBA Flavius Biea își apără centura, organizatorii au confirmat prezența în ring a unui alt nume supergreu din boxul mondial, Cristian Ciocan. În altă ordine de idei, Flavius Biea își continuă antrenamentul la Biea Boxing Gym, organizatorii aflându-se in tratative avansate pentru stabilirea adversarului. În acest moment în pole-position pentru a-l întâlni pe campionul timișorean este Placido Ramiro Sánchez din Columbia, un pugilist cu 25 de victorii la profesioniști, dintre care 18 prin KO și doar 4 înfrângeri.