Știrile zilei – 5 iunie 2024

1. Consumul de alcool și de droguri la volan reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave. People Care este o asociație înființată special ca o entitate care să se preocupe cu prioritate de campanii și acțiuni de prevenire pe linia siguranței în trafic, acolo unde se întâlnesc pietoni, șoferi, motocicliști și bicicliști, supuși unor pericole permanente, pe fondul consumului de alcool și de substanțe interzise. Pentru 15 iunie este programat un eveniment special care să sensibilizeze participanții la trafic și totodată să atragă atenția publicului asupra problemelor amintite. Programat în 15 iunie, Safe Roads va fi primul din seria evenimentelor All Clear. Această manifestare va aduce împreună comunitățile moto și velo din Timișoara, Poliția Rutieră, Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara,  precum și alte instituții și cluburi de servicii, pentru a promova siguranța rutieră prin prevenirea consumului de alcool și/sau substanțe interzise. Activitățile vor include prezentări și demonstrații practice cu ochelarii speciali care simulează efectele consumului de alcool și de substanțe interzise. Participanții vor putea să se alăture unei parade moto-velo iar punctul culminant al evenimentului va fi o petrecere de final.

2. Cererea tot mai mare de absolvenți ai unor specializări inginerești, dar și a unora adiacente pe piața muncii se reflectă și în creșterea numărului de locuri bugetate alocate Universității Politehnica Timișoara pentru admiterea la ciclul de studii de licență în anul universitar 2024-2025. Având în vedere solicitările de pe piața muncii, UPT a decis suplimentarea numărului de locuri la toate facultățile. Începând cu data de 1 iunie 2024, a fost demarată și preînscrierea candidaților la concursul de admitere, care se face online, folosind aplicația Enroll, disponibilă pe admitere.upt.ro.

3. Joi, 6 iunie, între orele 08:00-16:00, se va întrerupe furnizarea apei în Fărășești pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție și a bazinului de înmagazinare. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile, transmite Aquatim.

4. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru ziua de 5 iunie. Este vorba despre străzile: Martir Ioan Stanciu, Cosminului, Eugen Pop, Metro 2, Orșova, Silistra – Zona 15, Palmierilor, Piața Badea Cârțan, Calea Urseni, Protopop Meleție Drăghici și Meziad. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

5. SDM face cunoscut programul zilei de 5 iunie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere în Piața Badea Cârțan – Str. Mihail Kogălniceanu. Montare barieră pentru restricționarea accesului auto pe  Bd. Vasile Pârvan nr. 2. Indicatoare adiționale – „Zonă supravegheată video”  pe Str. Cloșca – intersecțiile semaforizate. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus. 

6. Handbaliștii juniori 2 de la SCM Politehnica Timișoara s-au calificat în semifinalele Campionatului Național. Ei au învins, ieri, în ultima etapă din grupele turneului final de la Timișoara echipa Liceului Liviu Rebreanu Turda, cu 30-29. Alb-violeții antrenați de Mihai Rohozneanu și Andrei Păiuș au început mai slab meciul, dar apoi au întors scorul. În primele două etape, alb-violeții au învins TEC București, 32-27, și au remizat cu LPS Suceava, 27-27. Semifinalele se joacă astăzi, la sala Constantin Jude din Timișoara:

– de la ora 16:00, SCM Politehnica Timișoara – HC Buzău;

– de la ora 18:00, CSU Suceava – TEC București.