Știrile zilei – 5 aprilie 2024

1. Cazare și mese gratuite la Timișoara pentru pacienții oncologici pe durata radioterapiei. 48 de locuri de cazare gratuită în camere de două sau trei paturi, cu baie proprie, și trei mese pe zi. Toate acestea pentru pacienții care se află sub tratament radio și care au domiciliul în afara Timișoarei, nu își permit naveta din cauza situației financiare sau starea lor de sănătate nu le permite transportul către spitalul Asociației OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp. Cazarea se face chiar în clădirea Ambulatoriului de radioterapie.

2. Numărul locurilor de parcare se dublează pe strada Silistra, la intersecția cu strada Verde, pe locul garajelor demolate, în cadrul programului Primăriei de amenajare de locuri de parcare în cartiere. Beneficiarii garajelor au fost de acord cu demolarea a 16 construcții, iar joi Primăria, prin SDM, a început lucrările de amenajare a 32 de locuri de parcare. Săptămâna viitoare vor începe lucrările și pe Intrarea Sunetului, unde au fost demolate 35 de garaje. Amplasamentul va fi predat vineri către SDM, urmând să fie amenajate 76 de locuri de parcare. Etapizat, Primăria Timișoara va amenaja locuri de parcare în zonele Lipovei, Aradului, Modern, Șagului și Martirilor. Mai mult, revitalizarea respectivelor zone se va face prin amenajarea de spații verzi pe locul acestor garaje, precum și căi de acces, trotuare și locuri de joacă pentru copii, acolo unde se va putea.

3. La începutul anului trecut, Consiliul Județean Timiș a depus la Ministerul Dezvoltării o cerere de finanțare pentru reamenajarea clădirii Bibliotecii Județene, subliniind faptul că imobilul avea nevoie de reparații urgente. Toate criteriile solicitate fiind îndeplinite, în această săptămână a fost semnat contractul de finanțare aferent Proiectului „Reabilitare Imobil Piața Libertății nr. 3 – Modificări interioare, modificări exterioare, reabilitare fațade și amenajare parțială mansardă pod existent, amplasare lift interior, acces exterior demolare parțială”.  „Lucrările vor viza încadrarea clădirii în normele de eficiență energetică actuale, dar și creșterea calității serviciilor oferite de bibliotecă pentru timișenii iubitori de carte, care se vor putea bucura de colecțiile deținute, beneficiind de condiții moderne de lectură”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.  Astfel, prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, de la bugetul de stat, Biblioteca Județeană va primi peste 14,5 milioane lei, Consiliul Județean Timiș asumându-și, în paralel, alocarea sumelor necesare pentru secțiunile care nu se referă la faza de construcții-montaj. În prezent, Proiectul tehnic este recepționat, iar în perioada următoare se vor face demersuri pentru organizarea licitației în vederea desemnării constructorului.

4. Aquatim anunță că vineri, 5 aprilie, între orele 8-16, se va întrerupe furnizarea apei în Traian Vuia, Chizătău și Secaș pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție și a bazinului de înmagazinare. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

5. Primăria începe un proiect de reconfigurare a zonei Piața Badea Cârțan, astfel încât accesul cumpărătorilor să fie mai facil și mai sigur, străzile să fie mai aerisite, iar circulația tramvaielor să nu mai fie îngreunată de mașinile care circulă pe linii. Astfel, de-a lungul liniei de tramvai, pe un tronson de peste 150 de metri, vor fi montate separatoare de trafic, care vor asigura o călătorie mai rapidă și mai eficientă cu tramvaiul. Totodată, în urma lucrărilor de reamenajare a zonei, vor rezulta în jur de 130 de locuri de parcare. Într-o primă etapă, începând de joi, sunt prevăzute lucrări pe un teren degradat, unde vor fi amenajate 9 locuri de parcare. Urmează intervenții în zona din spatele pieței, care, în prezent, este aproape blocată de microbuzele cu marfă. Lucrările presupun reparații la carosabil și reamenajarea locurilor de parcare, astfel încât, la final, strada să fie mai aerisită, iar cumpărătorii să nu mai fie nevoiți să facă slalom printre mașini și dubițe pentru a ajunge la tarabe. Pentru executarea lucrărilor, traficul va fi restricționat în perioada 04 aprilie – 29 mai. Circulația rutieră va fi închisă pe breteaua rutieră existentă adiacent Pieței Badea Cârțan, tronsonul de drum cuprins între strada Simion Bărnuțiu și Splaiul Peneș Curcanul.

6. Florăriile Horticultura din Timișoara au fost aprovizionate cu mușcate albe, roșii, roz și bicolore. Mușcatele sunt plante rezistente, cu flori intens colorate, ce se mențin până târziu în toamnă. Din fericire nu sunt nici greu de îngrijit, doar trebuie să aveți grijă să nu le udați în exces, transmit cei de la Horticultura. Prețul este 15 lei.

7. CSU Politehnica Timișoara a legitimat doi sportivi de top, care vor întări secțiile de atletism și scrimă în perspectiva viitoarelor campionate naționale și nu numai. Este vorba despre atletul Cristian Voicu, multiplu campion național, component al lotului olimpic, respectiv de floretistul Emanuel Cândescu, care se va alătura secției de scrimă pentru Campionatul Național de la mijlocul lunii mai, unde obiectivul îl reprezintă medaliile de aur.