1. Primăria Timișoara dorește reducerea birocrației și aplicarea unor modificări printr-un nou regulament privind comerțul în zone publice pe terase. Acesta va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local. Conform Primăriei, acesta vine cu simplificarea procedurilor de avizare, cu extinderea prevederilor astfel încât să fie incluse și terasele în curți interioare, dar și cu unele clarificări. Regulamentul nu modifică niciuna dintre măsurile adoptate în 2022, când Primăria a impus ca terasele din zona istorică să nu mai aibă umbreluțe sau mobilier în culori stridente, dar și o suprafață minimă de trecere, astfel încât să nu fie deranjați nici clienții teraselor, nici trecătorii. Pentru simplificarea procedurilor de avizare, Primăria propune ca proprietarii de terase construite cu autorizație să nu mai obțină un aviz separat pentru acestea.
2. Stațiunea balneară Vața de Jos, cunoscută pentru apele sale termale, Munții Apuseni, Castelul Regal de la Săvârșin și alte atracții turistice din județele Hunedoara și Arad vor fi mai ușor de accesat și vizitat prin modernizarea „Drumului Regelui”, investiție care va fi realizată din fonduri europene, prin Programul Regional Vest 2021-2027. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, a semnat, la finele săptămânii trecute, contractul de finanțare pentru modernizarea acestui obiectiv de investiții mult-așteptat, al cărui beneficiar este parteneriatul format din Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Județean Arad. 42 de milioane de euro este valoarea totală a investiției.
3. În perioada 26-30 august, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara a avut plăcerea de a găzdui Școala de Vară „La Vest de Est/La Est de Vest. O hibridare culturală”, un eveniment organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității din București. Pe parcursul unei săptămâni, masteranzi și doctoranzi ai Facultății de Litere din București au fost oaspeții de onoare ai UVT, participând la o serie de activități care au explorat bogăția culturală și istorică a regiunii Banatului. Această inițiativă le-a oferit participanților o perspectivă unică asupra diversității culturale a regiunii. Programul intens al școlii de vară a inclus ateliere tematice, întâlniri cu scriitori, tururi ghidate și vizite la muzee, precum și excursii în orașele Jimbolia, Lipova, Radna, Arad, Oravița și Socolari. Evenimentul face parte din programul cultural „Ei. Ele. Noi. Împreună” și a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Consiliului Județean Timiș.
4. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 4 septembrie. Este vorba despre străzile: Glad, Nicolae Titulescu, Aurel Popovici, București nr. 15, Daliei, Calea Circumvalațiunii, Calea Torontalului, Piața Libertății și Amforei nr. 6, Școala Gimnazială nr. 18. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.
5. SDM face cunoscut programul zilei de 4 septembrie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe Str. Prof. Dr. A. P. Podeanu – străzi concurente; Calea Buziașului; montare cadre de protecție a spațiilor verzi – Str. Semicerc; modernizarea instalației de semaforizare – Str. Johann Heinrich Pestalozzi – Str. Ștefan cel Mare. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.