Știrile zilei – 4 aprilie 2024

1. Urografia prin tomografie computerizată – investigație gratuită în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș Timișoara. URO-CT sau urografia prin tomografie computerizată este o investigație medicală imagistică folosită pentru a evalua tractul urinar al unei persoane. Realizarea unei asemenea evaluări imagistice se recomandă în cazul unor afecțiuni precum: litiaza renală (pietre la rinichi), hematurie (sânge în urină), suspiciunea unor formațiuni tumorale, anomalii congenitale sau diverse probleme ale vezicii urinare. Investigația este gratuită în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist. 

2. Cu șosea modernizată și trotuare bine definite, străzile Alexandru Dimitrie Xenopol, Banul Severinului și Adam Mickiewicz asigură acum o circulație auto și pietonală mai fluentă și mai sigură, în urma investiției Primăriei. Proiectul de reabilitare și modernizare a celor trei străzi, în valoare de 5,4 milioane de lei (TVA inclus), suportate integral de la bugetul local, a fost finalizat și pe strada Adam Mickiewicz. „Ani de zile, la fiecare ploaie, străzile acestea au fost un coșmar pentru cei din Ronaț. Mă bucur că am finalizat lucrarea și că acum condițiile sunt de secol 21. În ultimii ani am demarat în cartierele Timișoarei programe de modernizare a străzilor și reparații trotuare, dar și pentru plantări de arbori și amenajarea de spații verzi. Lucrăm să reducem decalajele dintre zona centrală și cartiere”, a declarat primarul Dominic Fritz.

3. Universitatea de Vest din Timișoara a participat, prin reprezentantul Facultății de Fizică, Mihail Lungu, la Adunarea Generală de înființare a Asociației „Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN”. Evenimentul a avut loc la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București. Scopul Asociației fixează ca deziderate formarea, promovarea și susținerea educației specifice domeniilor de activitate reprezentate de energia nucleară și/sau domeniile conexe acesteia, în vederea creșterii ratei de participare și integrare pe piața europeană a specialiștilor din aceste domenii de activitate. Adunarea Generală a noii asociații a stabilit obiectivele și activitățile pe care SNEN își propune să le implementeze, precum și modul de lucru care va fi abordat. La eveniment au participat reprezentanți ai celor douăsprezece universități fondatoare, reprezentanți ai mai multor instituții de profil și studenți ai Universității Politehnica București, interesați de domeniul energiei. 

4. Comuna timișeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turiști. Inițiativa constituie o nouă oportunitate de promovare a localității, cunoscută deja pentru brandul „Mic dejun la Margina”, lansat în 2017. Cele două Puncte gastronomice sunt locații de alimentație turistică de tip familial în care se prepară și se servește masa, cu resurse și preparate locale. Punctele gastronomice se află în două sate aparținătoare comunei, Margina și Coșteiu de Sus.

5. Persoanele care vor dona sânge de cel puțin trei ori într-un an vor beneficia de reducerea impozitului datorat pentru o singură clădire sau teren, potrivit unui proiect de lege promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Scăderea va putea fi cumulată cu bonificaţia de 10%, aplicată deja celor care îşi plătesc anticipat impozitul, până la finalul lunii martie. Implementarea măsurii intră în atribuţiile consiliilor locale – mai prevede documentul.