Știrile zilei – 31 mai 2024

1. Circulaţia rutieră pe Transalpina se redeschide sâmbătă, 1 iunie. Decizia a fost luată în urma verificării stării drumului de către o comisie formată din reprezentanţi ai CNAIR. Sectorul de drum montan dintre Rânca şi Curpăt al DN 67C va fi deschis pe timpul zilei, între orele 08:00 – 18:00. În afara acestui interval orar, accesul va fi interzis, din motive obiective care ţin de specificul acestei zone montane aflate la mare altitudine. De asemenea, limita de viteză pe acest sector de drum este de 30 km/oră, iar accesul autoturismelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone este interzis.

2. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere valabil pentru 31 mai. Este vorba despre străzile: Intrarea Vântului, Martir Ioan Stanciu, Cosminului, Eugen Pop, Zorilor – Alexandru Lăpușneanu, Orșova, Cezar, Silistra – Zona 15, Palmierilor, Piața Badea Cârțan și Meziad. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

3. SDM face cunoscut programul zilei de 31 mai unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere în Timișoara: marcaje rutiere în Zona Kiriac, Piața Badea Cârțan, Calea Sever Bocu – Str. Ion Ionescu de la Brad. Înlocuire buton de comandă pentru semafor pietonal pe Calea Sever Bocu – Str. Pomiculturii, Calea Sever Bocu – Aleea Lirei. Montare barieră pentru restricționarea accesului auto pe  Bd. Vasile Pârvan nr. 2. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

4. Universitatea de Vest din Timișoara organizează, în 4 iunie, conferința „Europa Est-Vest: atât de aproape și atât de departe”, invitat special fiind Matei Vișniec. Evenimentul va avea loc în Aula Magna a UVT, de la ora 18:00. Poet, dramaturg, jurnalist și romancier, Matei Vișniec este un om care a crezut mereu în forța cuvântului și în rezistența culturală. Opera sa, recunoscută internațional, reflectă un angajament profund față de valorile culturale și umane, oferindu-ne perspective inedite asupra lumii contemporane. Conferința va aborda teme de actualitate și va explora tensiunile și sinergiile dintre Europa de Est și Europa de Vest, oferindu-ne ocazia de a reflecta asupra identității și destinului european. Pentru a participa este necesar să completați un formular online. Detalii pe uvt.ro.

5. Teatrul Național din Timișoara lansează programul LABORATOR DE TEATRU în cadrul căruia, pe durata lunii iunie, oferă ocazia publicului larg, dar și celor care doresc să înceapă o carieră în domeniul teatral, să fie mai aproape de această artă fascinantă și de viața cu zi cu zi a Naționalului. Programul este adiacent spectacolelor lunii iunie și se dezvoltă pe trei direcții: TREZIRE – repetiție generală cu public, ÎN SCENĂ – examene cu public și, nu în ultimul rând, PRIMUL PAS PE SCENĂ – întâlniri cu profesori  de teatru, membri ai trupei de actori a Naționalului timișorean.

6. Muzeul Național al Banatului din Timișoara împreună cu Societatea de Istorie și Arheologie a Banatului, CONSTRUCTIM  SA și publicația Știri pentru Copii invită copiii și părinții la un turneu de șah care se va desfășura cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în zilele de 1 și 2 iunie. Participarea este gratuită, fiind necesară înscrierea în prealabil la adresa de e-mail: muzeul.banatului@yahoo.com. Vârsta minimă recomandată (nu obligatorie) – 7 ani. Vârsta maximă, 99+. Premiile pentru primele trei locuri sunt cuprinse între 300 și 1000 de lei.

7. David Popovici a câştigat, joi, medalia de aur în proba de 100 m liber din cadrul etapei de la Barcelona a circuitului Mare Nostrum. Popovici a încheiat proba cu timpul 48.49. Patrick Dinu s-a clasat pe locul opt, cu timpul 50.93, potivit News.ro. David Popovici a câştigat la Barcelona, în urmă cu o zi, şi proba de 200 m liber. 

8. SCM USV Timișoara înfruntă CSA Steaua București, în etapa a VI-a a Ligii de Rugby, prima din retur. Partida va avea loc sâmbătă, 1 iunie, de la ora 14:00, în Ghencea. SCM este prima în ierarhie, cu 21 de puncte, iar Steaua se găsește pe locul al patrulea, cu 9 puncte.