Știrile zilei – 30 ianuarie 2024

1. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) revine și în acest an cu un amplu program de sprijin pentru elevii din țară, format din sesiuni de pregătire pentru examenul de bacalaureat, concursuri dedicate elevilor, ateliere de dezvoltare personală și consiliere individuală în carieră. Programul de pregătire pentru bacalaureat va începe în 9 martie 2024, urmând să fie organizate sesiuni de pregătire săptămânal, sâmbăta, până la finalul lunii iunie, pentru toate disciplinele pentru care elevii urmează să susțină probe scrise. Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://uvt.ro/educatie/preuniversitar/pregatire-bacalaureat/

2. Primarul Dominic Fritz a semnat un contract pentru dezvoltarea durabilă a transportului public în Timișoara. În cadrul acestui proiect se vor instala 11 stații de încărcare rapidă pentru noile autobuze electrice. Încă patru stații suplimentare vor fi instalate într-un lot separat la depoul STPT de pe bulevardul Dâmbovița. La stațiile rapide încărcarea durează aproximativ 40-50 minute, iar la cele normale, de acum, durează 4-5 ore. De asemenea, la cele rapide, se pot efectua încărcări de câte 10 minute între curse, astfel încât autobuzele să aibă continuitate pe traseu. Valoarea totală a investiției este de 2.787.313,21 lei (fără TVA), iar firma câștigătoare a contractului este XELA-INSTAL SRL. Execuția se va finaliza în termen de 6 luni de la emiterea ordinului de începere. Primăria Municipiului Timișoara a achiziționat 44 de autobuze electrice în cadrul unui proiect cu fonduri europene în cursul anului 2023.

3. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Inspectoratul General pentru Imigrări lansează campaniile naționale de prevenire a traficului de persoane:

–        “Traficul de persoane începe cu o promisiune. Visul unei vieți mai bune se poate transforma în coșmarul exploatării sexuale”;

–        “Traficul de persoane începe cu o promisiune. Un loc de muncă sigur începe cu un contract” ;

–        “Traficul de persoane începe cu o promisiune. Pentru fiecare ban primit, cerșetorul își dă la schimb libertatea”. Cele trei campanii sunt derulate în cadrul proiectului PDP1 – „Îmbunătățirea sistemului național de Azil și Migrație”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, și au scopul de a informa și conștientiza populația generală și grupurile de risc cu privire la consecințele traficului de persoane. Campaniile se vor derula pe o perioadă de 90 de zile, în intervalul ianuarie – aprilie 2024.

4. Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a devenit gazda proiectului „Speranța Trăiește în Inimile Copiilor”, inițiat de Rotary Club Timișoara. Această colaborare are ca scop susținerea și dezvoltarea calității serviciilor medicale pentru copiii cu afecțiuni cardiace, prin specializarea medicilor în chirurgia pediatrică în Germania. În luna octombrie a anului trecut, Rotary Club Timișoara a organizat spectacolul caritabil „Salut, Banatul meu”, care a captat atenția comunității timișorene. Evenimentul a reușit să strângă fondurile necesare pentru prima echipă de medici timișoreni care va fi primită la Bad Oyenhausen între 20 ianuarie și 23 februarie 2024. Această primă echipă formată din șase medici, inclusiv chirurgi și anesteziști, va beneficia de experiența și îndrumarea medicului profesor universitar dr. Eugen Săndică, coordonatorul Clinicii de Chirurgie a Malformațiilor Cardiace din cadrul Centrului de Boli Cardiace din Bad Oeynhausen, Germania. Obiectivul este să ofere acestor specialiști o pregătire superioară într-un domeniu în care România se confruntă cu un număr redus de specialiști. Fondurile necesare programelor de instruire, inclusiv transportul, cazarea și masa sunt acoperite de resursele Clubului Rotary Timișoara, partener al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara. O altă echipă urmează să plece în Germania în perioada lunilor martie – aprilie, pentru a continua această activitate esențială.

5. Societatea Drumuri Municipale prezintă programul zilei de 30 ianuarie, unde se vor face reparaţii şi lucrări de întreţinere a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor, pasajelor și pasarelelor din Timișoara. Se va lucra pe următoarele artere: Calea Aradului, Calea Buziașului, Calea Urseni, Tosca, Câmpului, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Mircea cel Bătrân, Aprodul Movilă, Orșova, Bucovinei, Constantin Stere, Miloș Cirneanski, Nicolae D. Cocea, Liviu Rebreanu , Oedip, Jean Monet și Albăstrelelor.

6. Aquatim anunță că miercuri, 31 ianuarie, între orele 10-11, se va întrerupe furnizarea apei în Buziaș pentru lucrări de mentenanță la stația de repompare.  Tot din cauza unor lucrări de mentenanță, între orele 10-13 se va opri apa în Jdioara, în timp ce presiunea va fi scăzută în Criciova și Cireșu. La aceeași dată, între orele 9-14, presiunea va fi redusă în Bacova și Dragșina pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție.

7. Mihail Ștefan Huta este de luni jucătorul SCM Politehnica Timișoara. Pivotul în vârstă de 29 ani are o experiență bogată atât în țară, cât și în străinătate. În prima parte a acestui sezon, a lucrat ca antrenor la ACS Transilvania Brașov. În Liga Zimbrilor, el a îmbrăcat tricoul formațiilor Minaur Baia Mare, HC Adrian Petrea Reşiţa, Potaissa Turda, CSM Făgăraş şi CSM Bacău. Cu grupările din Baia Mare și Turda a avut prezențe în cupele europene. Jucătorii lui Mihai Rohozneanu și Sorin Sărăndan vor juca primul meci oficial din 2024 sâmbătă, 3 februarie, cu Știința Bacău. Partida va avea loc de la ora 15:45 în sala Constantin Jude.