Știrile zilei – 3 iulie 2024

1. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru ziua de 3 iulie. Este vorba despre străzile: Glad, Cosminului, Calea Aradului, Circumvalațiunii, Cezar, Calea Lugojului, Albinelor, Palmierilor, Protopop George Dragomir și Evlia Celebi. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

2. SDM face cunoscut programul zilei de 3 iulie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere pe timpul nopții  pe Bd. Antenei – Pasaj Iulius Town; pe timpul zilei pe Bd. Liviu Rebreanu; montare separatore de sensuri în Piața Badea Cârțan; înlocuire acumulatori staționari pe Bd. 16 Decembrie 1989 – Str. Miron Costin și Bd. Dâmbovița – Str. Ion Barac. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

3. Începând de miercuri, 3 iulie, Primăria Timisoara va începe să efectueze plata indemnizațiilor pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare de pe raza municipiului (președinți, vicepreședinți și operatori calculator). Persoanele care au optat pentru plata prin virament bancar sunt rugate să-și verifice contul începând de miercuri. În cazul în care plata nu este înregistrată în următoarele zile, beneficiarii pot suna la numărul de telefon al primăriei pentru a verifica situația viramentului. Cei care au optat pentru plata în numerar sunt invitați la sediul PMT pentru a-și ridica banii. 

4. În zilele caniculare din lunile iulie-august, echipe formate din angajați ai DAS Timișoara, ONG-uri partenere și voluntari, se deplasează la domiciliul persoanelor vulnerabile, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 16:00 și oferă sprijin, în funcție de necesitate. Solicitarea ajutorului se realizează printr-un simplu apel telefonic la dispeceratul DAS Timișoara, care se poate apela 24/24. Prin dispecerat, se oferă toate informațiile necesare, urmând ca datele personale și situația fiecărui solicitant să fie înregistrate, în vederea programării vizitei.

5. Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara și Alexandra Catina vă invită vineri, 5 Iulie, de la ora 18:30, la vernisajul expoziției de pictură „PARFUMURI”. Evenimentul va avea loc la Galeria de Artă Helios, iar despre expoziție și artistă vor vorbi Marcel Tolcea și Robert Șerban. Prin expoziția „PARFUMURI”, Alexandra Catina vă propune o incursiune într-o lume a metaforelor inspirată de universul fascinant al poeziei. Lucrările de pictură, realizate în tehnica acrilic pe pânză, au ca sursă de inspirație o serie de opere lirice ale unora dintre cei mai cunoscuți autori ai literaturii române și internaționale, fiecare pictură reprezentând transpunerea pe pânză a esenței mesajului unei poezii. Alexandra Catina a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și locuiește în prezent în orașul Bremen din Germania, unde îmbină profesia de arhitect cu activitatea artistică în domeniul picturii, sculpturii și fotografiei. Expoziția va fi deschisă până în 27 iulie.

6. CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice, pentru a garanta siguranţa pasagerilor. Potrivit companiei, infrastructura feroviară, precum şi materialul rulant din România nu au fost proiectate pentru temperaturile ridicate înregistrate odată cu schimbările climatice. CFR menţionează că în zilele cu temperaturi caniculare, la nivelul şinei se înregistrează între 50 şi 80 de grade Celsius. Pentru a călători în siguranţă cu trenul în condiţii de caniculă, pasagerilor li se recomandă să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj; să aibă medicaţia necesară afecţiunilor pe care le au, în caz de nevoie; să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor.