Știrile zilei – 29 martie 2024

1. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere informează șoferii care derulează operațiuni de transport rutier internațional de marfă prin punctele de trecere a frontierei cu Ungaria că în perioadele: 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22:00 – 01 aprilie (luni), ora 22:00, circulaţia tuturor vehiculelor de transport marfă cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată. Restricţiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori celor supuse unui anumit regim de temperatură. Măsura este întreprinsă de autoritățile ungare pentru celebrarea Sărbătorilor Pascale Catolice. ”Recomandăm conducătorilor auto ca la ridicarea restricţiilor să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei existente la granița cu Ungaria, în vederea evitării blocajelor cauzate de afluxul mare de trafic”, au anunțat reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

2. Primăria Timișoara a încheiat un parteneriat public-privat cu Corporaţia Financiară Internaţională a Băncii Mondiale pentru construirea noului spital municipal în zona de nord oraşului și va reuni toate secţiile unităţii, în prezent acestea desfăşurându-şi activitatea în 14 locaţii. Primarul Dominic Fritz a subliniat că aceasta este singura şansă de a avea un spital municipal nou, modern, în următorii zece ani. Edilul a precizat că multe dintre locaţiile actuale se află în clădiri vechi care nu vor mai primi acreditări de funcţionare. 

3. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, le-a oferit, joi seara, la Timișoara, Adei Hausvater și lui Cristian Rudic, în numele președintelui României, Ordinele Naționale „Pentru Merit” în grad de Cavaler, conferite cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Ca ministru al Culturii, Raluca Turcan le-a mulțumit celor doi pentru ce au făcut și fac pentru Timișoara culturală și pentru România culturală.

4. Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin Administrația Fondului pentru Mediu. Vestea vine după ce, la începutul săptămânii, s-a semnat contractul pentru achiziția a 24 de microbuze electrice prin PNRR. Programul are ca scop principal îmbunătățirea calității aerului, obiectiv pe care administrația județeană l-a stabilit ca prioritar, din dorința alinierii la cerințele europene privind reducerea cantității de emisii nocive până în 2030. Mai mult, achiziționarea microbuzelor va permite asigurarea unor servicii de transport calitativ pentru elevii județului și un acces mai facil către unitățile școlare. În perioada următoare, va avea loc semnarea Contractului de finanțare și vor fi pregătite procedurile de achiziție publică a microbuzelor școlare.

5. Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pentru noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și pentru admiterea la facultate; concursurile din cadrul proiectului „Universitatea Politehnica Timișoara, un pas spre viitorul tău!” pot asigura un loc fără a mai susține examenul de admitere; porțile celor 10 facultăți sunt mereu deschise pentru liceeni; în prezent, sunt în fază finală pregătirile pentru participarea la Târgul Educațional „Timișoara – ATU pentru educația ta”. Așadar, cei care vor să afle mai multe despre ce înseamnă să fii student la Poli, despre baza materială, despre oportunitățile pe care le au, sunt invitați la standul UPT de la Târgul Educațional „Timișoara – ATU pentru educația ta”, care va avea loc în 5 aprilie, între orele 9:00 – 18:00, la Convention Center.

6. Filmul de aventuri „Arthur the King” cu Mark Wahlberg în rolul principal are premiera la cinema. Bazat pe o poveste reală, filmul spune povestea lui Light, care convinge un sponsor să-l susțină p el și echipa lui la Campionatul Mondial de Curse de Aventură din Republica Dominicană.