Știrile zilei – 29 ianuarie 2024

1. Suspiciune de botulism în cazul a opt copii dintr-o localitate din județul Timiș. Ei sunt internați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș Timișoara. Doi dintre micuți necesită monitorizare permanentă. Botulismul este o intoxicație severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară și, în cazuri extreme, punând în pericol viața pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți în înghițire, fenomene digestive și chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului). Copiii internați au vârstele cuprinse între trei și șapte ani. Tratamentul precoce este esențial în gestionarea botulismului, transmit reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Măsuri pentru prevenirea botulismului:

1. Igiena alimentelor: asigurați-vă că alimentele sunt preparate și păstrate în condiții igienice optime. Evitați consumul de alimente conservate casnic sau comerciale care prezintă semne de deteriorare, cum ar fi cutii umflate sau conținutul care pare a fi afectat;

2. Căldura și gătirea adecvată: căldura poate distruge toxina botulinică, așa că asigurați-vă că alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate. Evitați consumul de alimente insuficient gătite sau gătite în mod necorespunzător;

3. Evitarea consumului de miere la copiii sub 1 an: mierea poate conține spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acești spori. Evitați administrarea de miere copiilor mici;

4. Păstrarea corectă a conservelor: dacă pregătiți sau consumați conserve acasă, asigurați-vă că respectați cu strictețe regulile de sterilizare și păstrare. Orice conservă care pare deteriorată sau inflamată ar trebui eliminată;

5. Atenție la alimentele împachetate: verificați termenul de valabilitate al alimentelor împachetate și evitați consumul produselor care au depășit data de expirare.

2. Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a publicat Ghidul de finanțare pentru șase apeluri de proiecte dedicate eficientizării energetice a clădirilor rezidențiale din Regiunea Vest. Alocarea financiară este de peste 55 de milioane de euro. Se finanțează activități precum: reabilitarea termică a blocurilor, modernizarea sistemelor tehnice (cum ar fi instalaţiile de încălzire sau iluminat), achiziționarea de surse regenerabile de energie pentru părțile comune și, în procent limitat, alte investiții conexe.

3. Consiliul Local Timișoara va dezbate în 30 ianuarie un proiect de hotărâre care vizează încheierea unui parteneriat între Administrația pentru Sănătate și Educație a Municipiului Timișoara și Fundația Filantropia Timișoara. Proiectul este parte a procedurilor necesare pentru accesarea unor finanțări destinate extinderii spațiilor educaționale ale Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul”. Instituția de învățământ își propune să mărească spațiul dedicat actului educațional printr-o nouă clădire cu două etaje. În baza acestui acord de parteneriat între primărie (proprietar al spațiului) și Fundația Filantropia se va elabora documentația tehnică și se va depune proiectul spre finanțare. În prezent, Liceul Ortodox are 730 de elevi (de la ciclul primar la liceal), iar cererile numeroase de înscriere determină necesitatea extinderii claselor de liceu cu profil teoretic. Se preconizează și organizarea unor grupe de grădiniță, după finalizarea proiectului.

4. Luni, 29 ianuarie, între orele 9-14, în Oloșag presiunea va fi scăzută pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Marți, 30 ianuarie, între orele 9-15, în Moșnița Nouă și Moșnița Veche presiunea va fi scăzută pentru lucrări de spălare a rezervorului de înmagazinare la Gospodăria de Apă din Moșnița Nouă. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție. Miercuri, 31 ianuarie, între orele 9-14, se va executa o conectare de conducte pe strada Locotenent Ovidiu Balea, în apropierea pasajului spre Săcălaz. Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei pe strada Locotenent Ovidiu Balea și în Săcălaz.

5. Banca Națională a lansat, duminică, o monedă omagială de argint în onoarea sculptorului Constantin Brâncuși. Evenimentul a avut loc cu prilejul închiderii expoziției dedicate marelui artist, găzduită la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Moneda este realizată în 5.000 de exemplare. Expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși de la Timișoara a avut peste 130.000 de vizitatori.

6. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) continuă și în acest an activitățile și proiectele de diplomație academică. Seria de conferințe „Ambasadori la UVT” revine cu un invitat de prestigiu. ES dl. Nicolas Warnery, Ambasadorul Republicii Franceze în România. „Vă invităm să luați parte la conferința ce se va desfășura sub titlul „Le métier de diplomate aujourd’hui: être ambassadeur dans un monde en crises” (Meseria de diplomat astăzi: a fi ambasador într-o lume în criză), care va avea loc luni, 29 ianuarie, începând de la ora 18, în amfiteatrul A01. Conferința va fi moderată de prof. univ. dr. Vasile Popovici, distins în anul 2021 cu ordinul Les Palmes académiques în grad de cavaler, ca înaltă apreciere a statului francez”, transmit reprezentanții UVT.