1. Primăria Timișoara organizează o campanie de eliminare a căpușelor. Acțiunea este programată să aibă loc în perioada 2-6 aprilie 2024, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor. Tratamentele vor fi efectuate terestru și se vor desfășura între orele 21:00 și 05:00. „În această perioadă, rugăm locuitorii să evite pe cât posibil zonele în care se desfășoară acțiunea de dezinsecție, pentru a preveni orice incidente neplăcute. Totodată, recomandăm apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor și să scoată stupii în afara ariei de stropire. Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrinşi concentraţie specifică pentru combaterea căpuşelor). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor)”, transmit reprezentanții PMT.
2. Dintre cele 341 proiecte depuse în cadrul programului TimCultura 2024 al Consiliului Județean Timiș, 207 au fost acceptate pentru finanțare de către comisia de selecție. Suma totală solicitată s-a ridicat la 14.700.000 lei, iar bugetul disponibil pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural – artistice și de tineret este de 6.150.000 lei, din care 5.750.000 lei sunt pentru finanțarea proiectelor culturale, iar 400.000 lei pentru finanțarea celor de tineret. Rezultatele selecției pot fi consultate pe pagina programului, timcultura.cjtimis.ro. Contestațiile pot fi depuse până vineri, 29 martie, ora 14:00, la Registratura Consiliului Județean. Cea mai mare concurență s-a înregistrat la capitolul dedicat organizațiilor neguvernamentale. Vor beneficia de fonduri festivaluri urbane, de jazz, literatură, concerte simfonice, acțiuni ce îmbină știința și cultura, precum și evenimente dedicate studenților.
3. Universitatea Politehnica Timișoara continuă tradiția de 100 de ani de excelență în educație și cercetare, dar și de colaborare foarte bună cu mediul economic. Tradiția în domeniul mașinilor hidraulice, domeniu în care Aurel Bărglăzan a fost un adevărat pionier și creator de școală, dusă la prestigiu internațional de academicianul Ioan Anton, este continuată azi de noi generații de cercetători. O echipa din Universitatea Politehnica Timișoara – Centrul de Cercetare în Ingineria Sistemelor cu Fluide Complexe, formată din prof. univ. dr. ing. Romeo Susan-Resiga, conf. univ. dr. ing. Adrian Stuparu și asist. univ. dr. ing. Tiberiu Ciocan, a participat la testarea experimentală a modelului turbinei hidrocinetice modelat numeric și optimizat în contractul internațional BCI 2/2021 și continuat în prezent în cadrul BCI 1/2024.
4. Ministrul educaţiei anunță modificări cu privire la bursele acordate elevilor, începând cu anul şcolar următor. Ca noutate, apare bursa de rezilienţă, pentru elevii cu media de minimum 7 şi care se află între primii 30% din clasă. În anul școlar în curs, în baza actualei metodologii de acordare a burselor, sunt cazuri în care elevi cu media generală sub 5, beneficiază de burse de merit, indiferent de numărul de absențe nemotivate pe care îl au în catalog. Pentru a corecta aceste situații, ministrul anunță o nouă metodologie de acordare a burselor aflată în dezbatere publică și care nu doar că reglementează astfel de situații, ci suplimentează veniturile pentru elevii buni la învățătură.
5. Orchestra Simfonică „Lira” pregătește un concert cu ocazia Paștelui Catolic, care va avea loc în Piața Libertății din Timișoara. Concertul va avea loc duminică, 31 martie, de la ora 18:00. „Vă așteptăm să ne bucurăm împreună de acest moment special și să întâmpinăm primăvara și Sărbătorile Pascale într-un cadru muzical de excepție”, transmit cei de la Casa de Cultură.
6. Aquatim anunță că joi, între orele 9-16, se va întrerupe furnizarea apei în Bencecu de Jos pentru lucrări la Stația de Tratare. Tot joi, între orele 9-15, presiunea va fi scăzută în Victor Vlad Delamarina pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. De asemenea, vineri, 29 martie, între orele 12-16, se va întrerupe furnizarea apei în Hitiaș, Racovița, Drăgoiești și Ficătar pentru lucrări de modernizare a Stației de Tratare din Hitiaș.