Știrile zilei – 28 mai 2024

1. În perioada 23-26 mai a avut loc, la Oradea, faza națională a Olimpiadei de Dezbateri pentru Juniori. Județul Timiș a fost reprezentat de echipa ce a luat locul I la faza județeană, coordonată de prof. Grecu Florina, de la Colegiul Național Bănățean Timișoara. Echipa a fost formată din trei membre: Vesa Riana Maria, Holeiciuc Delia și Dejica-Carțiș Bianca. Participarea lor la faza națională a olimpiadei, ca echipă, a fost una dintre cele mai intense și memorabile experiențe din viața fetelor, au mărturisit acestea. Competiția a fost strânsă și echipa Colegiului Național Bănățean a luat MENȚIUNE, clasându-se pe locul 5 din 46 de echipe participante. Cel mai reprezentativ premiu îl constituie însă unul individual, LOCUL I la vorbitori, luat de Vesa Riana Maria.

2. Mamele care au împlinit 16 ani vor putea decide pentru ele și copilul lor în relația cu instituțiile statului, potrivit unei legi promulgate de președinte. Ele vor putea să semneze documente cu caracter medical și administrativ care au legătură cu îngrijirea și dezvoltarea copilului. De asemenea, vor putea lua decizii în obținerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocația de stat pentru copii sau indemnizația lunară pentru creșterea minorului, iar aceste sume vor fi acordate mamelor la solicitarea acestora.

3. Între 6 și 8 iunie, satul Altringen din județul Timiș va fi asaltat de voluntari din toate colțurile țării pentru a prinde viață și culoare. Până în prezent, peste 400 de voluntari și-au anunțat prezența la eveniment. În cele trei zile, voluntarii vor repara fațadele, vor reface elementele decorative tradiționale și vor zugrăvi casele din acest sat pitoresc înconjurat de dealuri și pădure, într-un adevărat festival al faptelor bune pentru a ajuta această comunitate să-și păstreze și să-și ducă mai departe identitatea locală. Color the Village este un eveniment organizat de Asociația Acasă în Banat.

4. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere valabil pentru 28 mai. Este vorba despre străzile: Intrarea Vântului, Martir Ioan Stanciu, Cosminului, Intrarea Munților, Eugen Pop, Zona Metro 2, Orșova, Piața Badea Cârțan, Silistra – Zona 15, Palmierilor, Meziad, Ion Românu, Dimitrie Stan și Iancu Văcărescu. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

5. SDM face cunoscut programul zilei de 28 mai unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere în Timișoara: marcaje rutiere în Zona Crișan – Ghirodei, Str. Constantin Brăiloiu, Bd. Eroilor de la Tisa. Borne de oțel pentru restricționarea accesului auto pe Bd. 16 Decembrie 1989. Înlocuire buton de comandă pentru semafor pietonal pe Bd. Revoluției din 1989 – Bd. Mihai Eminescu. Montare barieră pentru restricționarea accesului auto  pe Bd. Vasile Pârvan nr. 2. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

6. Sunetul pianului și dansul, într-o împletire armonioasă la Filarmonica Banatul Timișoara. “Depășim limitele unui recital tradițional și propunem publicului un eveniment multisenzorial ce îmbină dansul contemporan, muzica de pian și povestea din „Infernul” de Dante Alighieri. Marți, 28 mai, la Sala Capitol, coregrafia, teatrul și muzica de pian interpretată de DANIEL CIOBANU (Solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul Timișoara în Stagiunea 2023/24) vor amplifica emoțiile, într-o fuziune intensă ce propulsează publicul direct în drama ce se desfășoară în această parte a Divinei Comedii. Regia acestui concept le aparține lui Daniel Ciobanu și Andreei Vălean, care este și coregrafa acestui eveniment”, transmit reprzentanții Filarmonicii Banatul. Biletele se găsesc online.