Știrile zilei – 28 februarie 2024

1. Pentru prima oară într-un spital din Timișoara, Asociația Oncohelp anunță că se vor realiza studii clinice de fază 1 pentru pacienții bolnavi de cancer. Asta înseamnă, practic, primul pas în testarea unui nou tip de medicament sau tratament și au rolul de a evalua medical siguranța sau cât de bine este tolerat un tratament oncologic. Scopul studiilor clinice de fază 1 este acela de a determina dacă un tratament este tolerat de către pacienți, care este doza optimă de administrare în funcție de caz, dar și cât de sigur este un anumit timp de medicament sau tratament, pentru pacienții oncologici. Tot în faza 1 se evaluează eventualele efecte secundare sau riscuri. Aceste cercetări vor începe în curând, cu un număr mic de participanți, care vor fi îndeaproape supravegheați de medicii de la Asociația Oncohelp și de autoritățile de reglementare medicală.

2. Joi, 29 februarie, între orele 23-24, se va întrerupe furnizarea apei în Buziaș pentru lucrări de mentenanță la Stația de Repompare. Tot joi, între orele 9-14, se va opri apa în Bichigi pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

3. În perioada 26 – 29 februarie se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul: Sibiu – Centura Sibiu – A1 – Holdea – A1 – Nădlac II. Vehiculul transportă un transformator. Lățimea maximă a vehiculului este de 3,50 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. În conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

4. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare, permanente și teatru de păpuși. Centrul Multifuncțional Bastion ne aduce în atenție expoziția „Connection” – prezintă lucrările a trei pictori din țări și spații culturale diferite, în cadrul căreia fiecare tablou expus este o fereastră către lumea interioară a autorilor, un pas către partea delicată a sufletului, care ne îngăduie să-i cunoaştem și să-i înţelegem prin intermediul artei. De asemenea, continuă înscrierile pentru Festivalul – Concurs Lada cu Zestre, ediția a XVII-a, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” pune în scenă pentru cei mai mici, spectacolul „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama”.

5. Echipa de handbal SCM Politehnica Timișoara evoluează în partida care deschide etapa a 19-a din Liga Zimbrilor. SCM întâlnește campioana, Dinamo București, în deplasare. Este al doilea meci consecutiv în București, după cel de sâmbătă (24 februarie), cu Steaua. Partida cu roș-albii va avea loc joi, 29 februarie, de la ora 18:00, în sala Dinamo. Bucureștenii sunt lideri și în acest sezon, cu 18 victorii din 18 partide. Echipa din Timișoara se află pe locul al unsprezecelea, cu 14 puncte acumulate. Antrenorii Pero Milosevic și Andrei Păiuș vor fi lipsiți de Sabin Ignat (accidentat în meciul cu Steaua) și Cristian Fenici (absent o perioadă îndelungată). În schimb, georgianul Giorgi Areshidze a primit drept de joc și face deplasarea. După această rundă, Liga Națională se întrerupe pentru trei săptămâni, în vederea unor acțiuni ale loturilor naționale. După pauză, SCM Politehnica Timișoara va înfrunta HC Buzău, acasă, în penultimul weekend din luna martie.