Știrile zilei – 27 martie 2024

1. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului aflați în patrulare au observat, în aceste zile, pe Strada Zurich, o camionetă încărcată cu deșeuri amestecate, inclusiv resturi de la materiale din construcții. În urma verificărilor a fost identificată persoana care a colectat deșeurile, aceasta fiind sancționată cu amendă în valoare de 10.000 lei, conform OUG 195/2005 privind protecția mediului. Totodată, polițiștii locali au identificat și deținătorul deșeurilor, care a fost și el sancționat cu amendă de 10.000 lei, conform OUG 92/2021, pentru predarea acestora unui operator neautorizat. Ambele sunt persoane fizice, iar resturile erau rezultate din debarasarea unui garaj din zona Lipovei. Ca măsură complementară s-a dispus predarea deșeurilor către un operator autorizat. „Atragem atenția pe această cale celor care efectuează diferite amenajări să nu recurgă la astfel de practici, deoarece există riscul ca operatorii neautorizați să abandoneze deșeurile în locuri în care acest lucru nu este permis, formându-se rampe clandestine de deșeuri, care afectează mediul înconjurător”, spun polițiștii.

2. Inspectoratul Teritorial de Muncă TIMIȘ împreună cu Serviciul pentru Imigrări Timiș organizează luni, 1 aprilie 2024, de la ora 11:00, la sediul ITM TIMIȘ, situat în Giroc, o întâlnire cu angajatorii în cadrul căreia se va discuta despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru angajarea cetățenilor străini pe teritoriul României. Seminarul are ca scop prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor și conștientizarea riscurilor la care se expun în situația nerespectării prevederilor legale, precum și dispozițiile legale din OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. Angajatorii sau reprezentanții acestora sunt invitați să participe la întâlnire, cu mențiunea că nu se percepe nicio taxă pentru participare.

3. Peste 120 de garaje, incluse în programul Primăriei Municipiului Timișoara de amenajare de noi locuri de parcare, au fost demolate înainte de expirarea termenului de 30 de zile prevăzut în notificare, iar altele sunt în curs de desființare. Construcțiile au fost demolate în regie proprie în zona străzii Eugen Pop (cartierul Modern), zona Intrarea Munților (cartierul Șagului), zona străzilor Silistra, Martir Gheorghe Nuțu Ioțcovici și Intrarea Sunetului (cartierul Lipovei) și zona străzii Meziad (cartierul Girocului). Aceleași lucrări urmează să înceapă în zona străzii Cugir (cartier Aradului). Reamintim, PMT vizează demolarea a 231 de garaje sau clădiri provizorii vechi. Planul administrației locale este de a interveni în zonele Lipovei, Aradului, Modern, Șagului și Martirilor, prin crearea a peste 300 de locuri noi de parcare. Mai mult, revitalizarea respectivelor zone se va face prin amenajarea de noi spații verzi pe locul acestor garaje precum și căi de acces, trotuare și locuri de joacă pentru copii, acolo unde spațiul o permite.

4. Universitatea Politehnica Timișoara lansează oficial ediția 2024 a Tech Talks by UPT,ce va avea loc în 17 mai 2024 la Cinema Timiș. Sub tema „AI for Humanity”, evenimentul își propune să exploreze impactul inteligenței artificiale asupra societății și modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a îmbunătăți viețile oamenilor. Recunoscută drept cea mai importantă conferință de tehnologie din țară organizată de o universitate, această ediție promite să ofere o platformă de excelență pentru explorarea celor mai noi tendințe și inovații în domeniul tehnologic. Experți de top din industria AI, lideri de opinie și pionieri în domeniu vor urca pe scenă pentru o zi captivantă, aducând cu ei expertiză și perspective valoroase. Pentru informații și pentru a vă înscrie la eveniment, intrați pe www.techtalks.upt.ro. Accesul la conferință este gratuit, însă locurile sunt limitate.

5. Contractul de finanțare privind achiziționarea de microbuze electrice pentru elevi a fost semnat, urmând ca autovehiculele să ajungă până la sfârșitul acestui an la mai multe unități de învățământ din Timiș. Se asigură, astfel, standarde ecologice de transport școlar, prin finanțare PNRR. Potrivit contractului semnat, vor sosi 24 de microbuze electrice 16+1, urmând ca în perioada următoare să se achiziționeze încă 3 microbuze electrice 8+1, toate fiind prevăzute pentru transportul elevilor. „Acordăm o mare atenție educației și încurajăm prezența copiilor la școală, oferindu-le condiții civilizate și ecologice de transport. Sper ca microbuzele electrice pe care le vom achiziționa să-i apropie pe cei mici și mai mult de școală, pentru a se putea bucura de tot ceea ce au nevoie în procesul de învățare”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

6. Visuali Italiane, festivalul dedicat cinematografiei italiene, invită spectatorii din Timișoara într-o bogată călătorie imaginară, plină de aventuri, prin intermediul a opt filme de excepție, care vor putea fi văzute în perioada 28 – 31 martie la Cinema Victoria, în fiecare seară, de la 18:00 și 20:30. Filme premiate și apreciate ale unor regizori consacrați sau debuturi uimitoare, drame cu implicații sociale sau comedii se numără printre cele mai noi producții italiene incluse în programul festivalului. Informații și bilete: https://cinemavictoria-tm.ro/evenimente/visuali-italiane-2024/.