Știrile zilei – 27 februarie 2024

1. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat un nou apel de proiecte în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, destinat microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, care au la dispoziție 41,25 milioane euro pentru investiții.  În acest sens, ADR Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027, a publicat Ghidul solicitantului de finanțare pentru apelul de proiecte aferent Intervenției Regionale 1.3 B – Sprijin pentru IMM-uri. Finanțarea nerambursabilă acordată va fi de minimum 300.000 de euro și maximum 4 milioane de euro pentru IMM-urile care desfășoară activități de producție, respectiv de minimum 200.000 de euro și maximum 1 milion de euro pentru cele din servicii.

2. La solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat restricționarea traficului rutier în vederea executării lucrărilor de canalizare pe strada Dimitrie Gusti. Astfel, în perioada 27.02.2024 (ora 17:00) – 03.03.2024, traficul rutier va fi restricționat în zona intersecției străzii Dimitrie Gusti cu bulevardul Take Ionescu.

3. Polițiștii locali au organizat, zilele trecute, o acțiune în zona Pieței Iosefin – Gara de Nord – Regele Carol I, cu scopul prevenirii consumului de băuturi alcoolice pe domeniul public, a prevenirii comercializării de către reprezentanții societăților comerciale cu profil alimentație publică a produselor din alcool către minori, cu atât mai mult cu cât în zonă sunt mai multe unități de învățământ, iar în timpul orelor de școală sunt date că aici elevii au obiceiul să ”se refugieze” de la cursuri, precum și pentru prevenirea altor fapte de natură contravențională sau penală. În paralel cu efectivele Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara au acționat și efective din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale din competența acestora. Au fost verificate patru unități de alimentație publică de tip bar și jocuri de noroc, au fost aplicate două sancțiuni pentru staționare neregulamentară și pentru activități de comerț stradal fără aviz în acest sens, iar patru persoane fără adăpost au fost predate către serviciile sociale. Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost depistat în zona Podului Dragalina consumând produse din categoria celor interzise, respectiv țigarete cu etnobotanice.

4. Cei interesaţi de activităţi comerciale ocazionale specifice zilei de 8 martie (flori de sezon, aranjamente florale) trebuie să transmită o solicitare la Primăria Municipiului Timișoara, în vederea obţinerii avizului de comercializare.  Înregistrarea cererilor se va face în perioada 26.02.2024 – 28.02.2024 în sistem online. Pentru înscriere, solicitanții trebuie să își creeze un cont cu numărul de telefon pe cont.primariatm.ro, completând corect toate datele personale. Pentru cei interesați, care au nevoie de îndrumări în vederea înregistrării, la camera 12 se oferă servicii de consiliere.  

5. Miercuri, 28 februarie, între orele 8-18, se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Mureș și Crivaia. Lucrările fac parte din proiectul CL13 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud – Lot 2, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Crivaia, Călătorilor, Martir Dumitru Jugănaru, Martir Alexandru Ferkel-Șuteu, Azuga și Măgura. Joi, 29 februarie, între orele 9-15 se va întrerupe alimentarea cu apă în Recaș pentru lucrări de spălare a bazinului de aerare de la Stația de Tratare a Apei. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

6. Doi sportivi ai Politehnicii Timișoara au participat, săptămâna trecută, la Campionatul European de juniori și cadeți la floretă, desfășurat la Napoli. Dumitrița Josan s-a clasat pe locul 5, în timp ce Felix Dogariu a fost pe locul 37 la masculin.

7. Secția de natație a Politehnicii Timișoara a participat, sâmbătă și duminică, la „Cupa Hod”, concurs internațional desfășurat în localitatea Hodmezovasarhely din Ungaria. Sportivii alb-violeți au cucerit 18 medalii. Emil Dăncăneț a câștigat trei medalii de aur, în timp ce Darius Nistor a obținut trei medalii de aur și una de argint. Cosmin Lancea s-a ales cu o medalie de argint și una de bronz, în vreme ce Iustina Andrei a cucerit o medalie de aur. Printre cei care s-au aflat pe podiumuri se numără și Daria Humă, care a câștigat o medalie de argint și una de bronz, respectiv Samira Ahmad, câștigătoare a două medalii de aur. Robert Oana Albert a reușit să câștige un argint și un bronz, în timp ce Albert Cojanu a câștigat o medalie de aur și una de argint. În plus, Emil Dăncăneț a fost recompensat cu cea mai bună performanță a concursului. A obținut 760 de puncte FINA pentru timpul obținut în proba de 50 de metri bras, 28.44. Concursul a fost unul de verificare pentru Campionatele Naționale de Înot pentru Seniori, Tineret și Juniori care vor avea loc în luna aprilie.