Știrile zilei – 26 ianuarie 2024

1. Primăria Timișoara are în vedere executarea lucrărilor de întreținere și reparații la drumurile și trotuarele din oraș. Se intervine și în zonele în care au fost semnalate deteriorări ale părții carosabile, cauzate de perioadele de îngheț-dezgheț. Astfel, în aceste zile se finalizează reparațiile de pe Calea Dorobanților, de la intersecția cu str. Simion Bărnuțiu, până la girația de la intrarea în Ghiroda. Lucrările vor continua în luna februarie în mai multe zone ale orașului și vizează atât partea carosabilă, cât și trotuarele, pentru a asigura condiții cât mai bune de circulație pentru pietoni și pentru șoferi. Străzi precum Câmpului, Albăstrelelor, N. D. Cocea, Calea Aradului, Nera, Orșova vor beneficia de reparații extinse la trotuare. Infrastructura rutieră a unor artere importante, cum ar fi Calea Șagului, bulevardul Liviu Rebreanu, Pestalozzi, St. O. Iosif, Andrei Șaguna, Calea Dorobanților, bulevardul Take Ionescu, Calea Bogdăneștilor, Calea Torontalului, Strada Grigore Alexandrescu, bulevardul 16 Decembrie, bulevardul General Ion Dragalina, strada Gării și Calea Circumvalațiunii, sunt incluse, la rândul lor, în programul de lucrări.

2. Polițiștii locali aflați în patrulare azi-noapte, în jurul orei 00:30, în Piața Victoriei, au depistat o persoană care dormea sub schela unui restaurant din centrul orașului. Deoarece părea suspect faptul că se afla în acea locație, întins pe jos, la o oră târzie, polițiștii locali au trecut la identificarea bărbatului. S-a stabilit că acesta se numește L. L., are 38 de ani și are domiciliul în București. La verificarea în baza de date s-a constatat că bărbatul figura ca urmărit general pentru comiterea infracțiunii de furt, având pe numele său mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. În bagajele acestuia au fost găsite, printre altele, obiecte precum șurubelniță, patent, foarfece. Cel în cauză a fost predat polițiștilor de la Secția 1 în vederea continuării procedurilor legale în acest caz.

3. Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea pentru Evaluarea Națională în zilele de 5, 6 și 7 februarie, potrivit unui ordin al Ministerului Educației, publicat în Monitorul Oficial. Simularea examenului de Bacalaureat, pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a, va avea loc o lună mai târziu, în perioada 4-7 martie. O noutate semnificativă în organizarea simulărilor la examenele naționale constă în evaluarea digitalizată a lucrărilor. Rezultatele vor fi publicate anonimizat, iar notele nu vor fi trecute în catalog, conform ordinului.

4. În această perioadă, Primăria Timișoara, prin echipele operatorilor de servicii, execută tăierile de corecție a arborilor, în toate zonele orașului. Tăierile de corecție reprezintă o lucrare necesară atât pentru regenerarea coroanei arborilor, cât și pentru protejarea rețelelor aeriene de utilități. În această săptămână, echipele de la Barierra, Horticultura și Rogera au executat tăieri de corecție a arborilor pe străzile :  Bujorilor, E. Zola, Intr. Crângului, Bader, S. Sagovici, Salciei, Măslinului,  Silistra, Verde, în Parcul Coposu și la Liceul I. Vidu. În zilele de joi și vineri, lucrările vor continua pe străzile: Bujorilor, Izlaz, Progresul, Carpați, V. Goldiș, Spl. Nistrului, M. P. Domășneanu, Crizantemelor, Măslinului, S. Sagovici, G. Tako, pe Calea Lugojului și la Liceul Vidu.

5. Românii vor putea să cumpere doar anumite cantităţi de antibiotice ca doză de urgenţă, adică pentru 48 de ore. Pentru restul tratamentului, aceștia vor avea nevoie în continuare de reţetă de la medic, care va rămâne la farmacie. În decurs de 60 de zile, farmaciştii trebuie să se pregătească pentru raportarea antibioticelor, care se va face într-un sistem electronic pe care deja îl utilizează.

6. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria. Până în 31 martie se desfășoară lucrări de reparație la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse. Lucrările se fac pe timpul zilei, astfel că traficul pe pod este îngreunat, desfășurându-se pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate și de semnalizare prin indicatoare rutiere și personal de dirijare.

7. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) revine și în acest an cu un amplu program de sprijin pentru elevii din întreaga țară, format din sesiuni de pregătire pentru examenul de bacalaureat, concursuri dedicate elevilor, ateliere de dezvoltare personală și consiliere individuală în carieră. Lansarea programului integrat „UVT pentru elevi” va avea loc, luni, 29 ianuarie, începând de la ora 13:00, în amfiteatrul A01.