Știrile zilei – 25 martie 2024

1. La solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat prelungirea restricțiilor rutiere pe strada Simion Bărnuțiu, în vederea continuării proiectelor de modernizare a rețelelor de apă și canal. Astfel, în perioada 25.03.2024 – 13.04.2024, pe Simion Bărnuțiu, în zona intersecției cu Mihail Kogălniceanu – Piața Badea Cârțan, traficul rutier va fi restricționat în vederea executării lucrărilor de reabilitare a rețelei de alimentare cu apă și canalizare Timișoara Nord LOT 2. De asemenea, tot la solicitarea Aquatim, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, Comisia de Circulație a aprobat și restricționarea traficului rutier pe strada Dr. Aurel Păunescu Podeanu, în zona intersecției cu Calea Stan Vidrighin. Astfel, se va închide sensul de mers dinspre Calea Stan Vidrighin spre stadionul „Dan Păltinișanu” și se va restricționa traficul rutier pe sensul de mers dinspre Stadionul „Dan Păltinișanu” spre Calea Stan Vidrighin, urmând ca circulația rutieră să se desfășoare pe o singură bandă de mers.

2. Contractul de finanțare privind achiziționarea de microbuze electrice pentru elevi a fost semnat, urmând ca autovehiculele să ajungă până la sfârșitul acestui an la mai multe unități de învățământ din Timiș. Se asigură, astfel, standarde ecologice de transport școlar, prin finanțare PNRR. Potrivit contractului semnat, vor sosi 24 de microbuze electrice 16+1, urmând ca în perioada următoare să se achiziționeze încă 3 microbuze electrice 8+1, toate fiind prevăzute pentru transportul elevilor. „Acordăm o mare atenție educației și încurajăm prezența copiilor la școală, oferindu-le condiții civilizate și ecologice de transport. Sper ca microbuzele electrice pe care le vom achiziționa să-i apropie pe cei mici și mai mult de școală, pentru a se putea bucura de tot ceea ce au nevoie în procesul de învățare”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

3. O nouă recunoaștere pentru un cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara! Prof. univ. dr. ing. Liviu Marșavina, membru corespondent al Academiei Române și prorector al UPT responsabil cu cercetarea științifică, inovarea și transferul tehnologic, a primit vineri, 22 martie 2024, în cadrul unei ceremonii solemne, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda o instituție de învățământ superior. Titlul a fost acordat la propunerea Departamentului de Inginerie Mecanică, din cadrul Facultății de Autovehicule Rutiere, Mecatronică si Mecanică. Academician prof. dr. ing. Liviu Marșavina a primit această aleasă distincție ca urmare a excelenței profesionale și academice dovedite, notorietății sale profesionale naționale și internaționale, în calitatea sa de membru corespondent al Academiei Române, pentru contribuțiile și realizările excepționale în domeniul rezistenței materialelor, mecanicii ruperii, mecanicii experimentale, pentru colaborarea didactică și științifică cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Profesorul Liviu Marșavina este un colaborator vechi al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, fiind implicat în susținerea Departamentului de Inginerie Mecanică, al domeniului de doctorat de Inginerie Mecanică, prin participarea în numeroase comisii de promovare și abilitare.

4. Terminalul de plecări externe al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timișoara va fi inaugurat duminica aceasta. Inaugurarea din 31 martie coincide cu aderarea țării noastre la spațiul Schengen, pe cale aeriană și maritimă. Investiţia se ridică la 184.000.000 de lei, bani asigurați din fonduri europene, de la bugetul de stat și din veniturile proprii ale aeroportului.

5. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei (24 martie) este un semnal de alarmă pentru a conștientiza amploarea și gravitatea acestei afecțiuni. Tuberculoza (TB) este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, boala provocând decesul a aproape un milion și jumătate de oameni în fiecare an, îndeosebi în țările în curs de dezvoltare. Deși eforturile conjugate la nivel mondial pentru combaterea bolii au salvat 75 milioane de vieți, din anul 2000 până în prezent, totuși, TB rămâne una dintre cele mai teribile boli, în fiecare zi peste 4.300 de persoane pierzându-și viața din cauza acestei maladii, transmit reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara. Atingerea țintelor OMS de a pune capăt tuberculozei a devenit mai dificilă în ultimii ani, prin urmare necesită mai multă implicare. Răspunsul la TB trebuie să fie unul sistemic, prin abordarea de modele noi pentru asigurarea serviciilor medicale, a depistării pacienților, aprovizionarea cu medicamente, dar și folosirea unor sisteme informatice pentru colectarea datelor și monitorizarea bolnavilor. Pentru controlul Tuberculozei, ca problemă globală de sănătate publică, la nivel național, este absolut necesară abordarea multisectorială a problemei, aducând laolaltă instituțiile statului – Ministerul Sănătății, PNPSCT, organizații științifice, organizații internaționale, dar și organizații nonguvernamentale.