Știrile zilei – 25 ianuarie 2024

1. La solicitarea reprezentanților fermierilor, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara a avizat favorabil prelungirea termenului pentru adunarea publică a acestora, organizată în parcarea de la Modex. Adunarea, care vizează susținerea agriculturii din România, a început în seara zilei de 18 ianuarie. Conform avizului prelungit, acțiunea se va încheia în seara zilei de 29 ianuarie, la ora 23:00.

2. În perioada 17-20 ianuarie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș au verificat 125 de angajatori, în cadrul campaniei naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare. Inspectorii de muncă au depistat cinci persoane care au prestat activitate fără contract individual de muncă (la negru). Pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, dintre care șase amenzi în cuantum de 72.500 lei şi 18 avertismente, fiind dispuse și 30 de măsuri pentru remedierea acestora.

3. Universitatea de Vest din Timișoara răspunde așteptărilor tinerilor studenți din UVT și din întregul centru universitar timișorean și le propune un eveniment în care vor avea oportunitatea întâlnirii cu reprezentanții marilor companii din economia regiunii de vest. În cadrul „Career Days UVT 2024”, care se va desfășura în zilele de 6 și 7 martie 2024 (în spațiile centrale din sediul principal), studenții vor interacționa cu reprezentanții acestor companii angajatoare, alegându-și cele mai potrivite opțiuni dintre oportunitățile de carieră oferite.

4. Polițiștii locali aflați în patrularea azi-noapte, în jurul orei 23:45, au fost direcționați de Dispeceratul Direcției Generale a Poliției Locale către Strada Ștefan cel Mare, unde s-a reclamat sustragerea unei motociclete. La fața locului, polițiștii locali au depistat o motocicletă abandonată pe liniile de tramvai, lângă care se afla o persoană. Aceasta a declarat că a observat un bărbat ce împingea vehiculul care a căzut, moment în care l-a abandonat. Din descrierea martorului, polițiștii locali au trecut la urmărirea suspectului, identificându-l în parcarea unui supermarket de pe bd. Eroilor de la Tisa. Acesta are 55 de ani și este din Gura Humorului, județul Suceava. Bărbatul a declarat că a vrut să fure motocicleta într-un moment de inconștiență, fiindcă era băut. La fața locului s-a prezentat și proprietarul bunului. Suspectul furtului a fost predat polițiștilor de la Secția 5 pentru continuarea cercetărilor.

5. Joi, 25 ianuarie, între orele 08:00-18:00, se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Herodot și Batania. Lucrările fac parte din proiectul de execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud – Lot 3, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Batania, Pindului, Herodot, Căprioarei, Levănțica, Torac, Apateu, Virgiliu, Sucului și Dumbrava Roșie. Tot joi, 25 ianuarie, între orele 9-15, în Liebling, Voiteg și Ciacova presiunea va fi scăzută pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție. Din aceeași cauză, în 25 și 26 ianuarie, între orele 08:00-16:00, presiunea va fi scăzută în Cenad și Lovrin. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

6. În ultima zi a lunii ianuarie, trupa de păpuși a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara va prezenta în premieră o poveste plină de aventuri potrivită pentru întreaga familie – „Copiii Mamei Badu”, o producție nonverbală în colaborare cu Teatrul de Păpuși Kabóca din Veszprém. „A fost odată ca niciodată un sat micuț în mijlocul Africii îndepărtate. Acolo trăiau o mamă și cei trei băieței ai ei. Erau foarte săraci, nu aveau nimic. Ei bine, aveau ceva: frumosul păr de abanos al mamei, care creștea atât de mult încât ajungea de la un capăt la altul al satului. Părul era cel care îi scotea din orice încurcătură: când le era foame îl foloseau pe post de plasă, când se plictiseau îl foloseau pentru a sări coarda, când ploua stăteau pur și simplu sub el. Dar într-o zi cei trei băieți au crescut și au plecat să-și încerce norocul…”. Astfel începe povestea ecranizată de Dina Velikovskaya în filmul de animație Despre o mamă, care stă la baza spectacolului nonverbal. „Copiii mamei Badu” este o poveste despre iubirea dezinteresată, despre sacrificiul de sine și despre răspunsul la întrebarea: cum să iubești bine? Premiera va avea loc în 31 ianuarie, de la ora 18:00, în Sala Studio. Spectacolul se va mai juca în 1 februarie, de la 18.00, dar și în 5 și 6 februarie, de la 10:00.

7. FLIGHT FESTIVAL 2024 va avea loc în perioada 21-23 iunie, trecând printr-un portal către o lume fascinantă de creativitate și libertate. „Locația aleasă este una deosebită, pe malul lacului, la Muzeul Satului Bănățean. Festivalierii vor avea parte de o experiență unică, teleportându-se direct într-un tărâm care conectează viitorul cu trecutul și ne ancorează în prezent. Un adevărat spectacol al creativității și libertății va fi oferit într-un cadru natural, sub cerul liber. La FLIGHT FESTIVAL, fiecare moment este trăit intens. De la muzică captivantă și activări inedite la instalații impresionante și zone de relaxare, festivalul promite o experiență completă. Un spectacol extraordinar pe cer va completa atmosfera magică, aducând bucurie și uimire”, transmit organizatorii. Biletele au fost puse deja în vânzare.

8. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben privind intensificări ale vântului în Banat, sudul Crişanei şi al Transilvaniei, viscol la munte, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 de metri, valabilă joi, între orele 10:00 şi 22:00. ”În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu şi Braşov, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h. La munte, îndeosebi la altitudini de peste 1.700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă”, au transmis meteorologii. Intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, cu viteze în general de 40…50 km/h.