Știrile zilei – 24 mai 2024

1. Sâmbătă, 25 mai, va avea loc “The Color Run Timișoara”. Între orele 12:00 și 19:00, circulația mijloacelor de transport în comun va fi restricționată în zona desfășurării evenimentului. În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile desfășurării evenimentului în ziua de sâmbătă, restricțiile se vor aplica duminică, 26 mai. Va fi afectată circulația mijloacelor de transport de pe liniile 16, E8, E7, M37,  M51 și E3.

2. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță că în Piața Badea Cârțan, traficul rutier și transportul în comun, va fi închis pentru executarea lucrărilor de întreținere și reparații, astfel: 

– etapa I, în perioada 24 – 27 mai, între orele 20:00 – 06:00, pe breteaua rutieră existentă adiacent Pieței Badea Cârțan, tronsonul de drum cuprins între Simion Bărnuțiu și Splaiul Peneș Curcanul, respectiv pe Spl. Peneș Curcanul, tronsonul cuprins între Samuil Micu-Klein – Podul Dacilor, precum și Dacilor, pe tronsonul cuprins între Nistrului – Timocului; 

– etapa II, în perioada 28 – 31 mai, între orele 20:00 – 06:00, Piața Badea Cârțan, tronsonul cuprins între Simion Bărnuțiu și Spl. Peneș Curcanul, în vederea executării lucrărilor de întreținere și reparații Piața Badea Cârțan (trotuar, carosabil și parcare propusă), conform planurilor de semnalizare.

3. Polițiștii locali din Timișoara se confruntă cu număr tot mai mare de reclamații legate de persoane care strâng bani în numele diverselor asociații. Cel mai recent caz a fost descoperit de agenții locali pe strada Ștrandului din Timișoara. Este vorba despre o tânără din județul Ialomița care colecta sume de bani pentru o asociație, dar nu avea un aviz pentru a desfășura astfel de activități. Polițiștii locali au aplicat în ultimele luni mai multe amenzi pentru fapte similare.

4. Ministerul de Externe le recomandă românilor care vor să călătorească în Slovenia să se se asigure că deţin în permanenţă asupra lor, pe timpul călătoriei în această ţară, un act de identitate valabil (paşaport sau carte de identitate). Precizările sunt făcute în contextul în care autorităţile de la Ljubliana au decis să extindă cu încă șase luni controalele la graniţa cu Ungaria şi Croaţia, mai precis până în 21 decembrie.

5. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 24 mai. Este vorba despre străzile: Intrarea Vântului, Martir Ioan Stanciu, Cosminului, Intrarea Munților, Eugen Pop, Zona Metro 2, Mureș, Tosca, Piața Badea Cârțan, Silistra – Zona 15 și Palmierilor. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

6. SDM face cunoscut programul zilei de 24 mai unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere în Timișoara: marcaje rutiere în Piața Badea Cârțan, Str. Constantin Brăiloiu și Bd. Eroilor de la Tisa – pistă cicliști. Înlocuire buton de comandă pentru semafor pietonal pe Str. Cluj – Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” și Calea Lugojului – DN6 – Str. Victoria. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

7. Poșta franceză a emis un timbru aromatizat care miroase a baghetă. Timbrul prezintă o baghetă legată cu o panglică în culorile drapelului francez. Pentru a simți mirosul de pâine, timbrul trebuie frecat uşor. Anterior „Europulse” a scris că, în 2022, bagheta a fost inclusă pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.