Știrile zilei – 23 mai 2024

1. Consiliul Județean Timiș a obținut finanțare de la Ministerul Educației pentru ridicarea unui nou imobil la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu”. Banii vor fi alocați prin Programul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”. Conform studiului de fezabilitate, investiția totală se ridică la valoarea de 74,5 milioane lei, fondurile nerambursabile alocate prin PNRR, Componenta C15: Educație/Mediu I10 urmând să acopere suma de 47 milioane lei. În perioada următoare va fi pregătită documentația pentru lansarea procedurilor de achiziție publică pentru proiectare și execuție.

2. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 23 mai. Este vorba despre străzile: Intrarea Vântului, Martir Ioan Stanciu, Cosminului, Intrarea Munților, Eugen Pop, Zona Metro 2, Nicolae Ivan, Elisabeta Rizea, Piața Badea Cârțan, Silistra – Zona 15 și Palmierilor. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

3. Vânzările de maşini Dacia în Europa au crescut în aprilie cu 12,6%, iar cota de piaţă a producătorului român s-a menţinut la 4,6 procente, conform informaţiilor publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile. 50.153 de modele Dacia au fost înmatriculate luna trecută pe continent, faţă de mai puţin de 45.000 în perioada similară din 2023. Grupul Volkswagen a raportat un avans al vânzărilor în aprilie de 14%, grupul Renault de 11,6, în timp ce grupul Ford a raportat o scădere de 12,8%.

4. Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara vă invită la lansarea volumelor Soul și Perspectives, Confessions of Young Doctors. A Therapeutic Journal, apărute sub coordonarea șef lucrări dr. Simona Olaru-Poșiar. Evenimentul va avea loc luni, 27 mai, de la ora 18:30, la Galeria Indecis. Volumele sunt rezultatul unui proiect amplu ce s-a întins pe o perioadă de 4 ani (octombrie 2020 – aprilie 2024). La proiect au participat peste 500 de studenți ai UMFT, care și-au transcris în aceste pagini gândurile, angoasele și bucuriile. Lucrarea reprezintă un proiect trilingv (română, engleză și germană) și este gândit ca jurnal terapeutic realizat de studenții mediciniști timișoreni. Înscrierea la eveniment este recomandabilă și se face online.

5. SDM face cunoscut programul zilei de 23 mai unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere în Timișoara: marcaje rutiere în Piața Badea Cârțan, Str. Constantin Brăiloiu și Bd. Eroilor de la Tisa – pistă cicliști. Înlocuire buton de comandă pentru semafor pietonal pe Str. Gheorghe Lazăr – Str. Timiș, Str. Oituz – Facultatea de Arte și Design, Str. Cluj – Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” și  Calea Șagului – Shopping City. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.