Știrile zilei – 23 ianuarie 2024

1. Antreprenorul care lucrează la centura de ocolire Timișoara Sud a reînceput munca pe șantier, transmite Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Activitatea se concentrează pe structuri, în special la pasajele din zonele Freidorf, Chișoda și Moșnița Nouă. În ceea ce privește lucrările la terasamente, se face stabilizare cu lianți hidraulici în zona localității Moșnița Nouă și așternere de balast, pe un sector dintre Freidorf și DN 59 Timișoara – Șag.  Atunci când condițiile meteo vor permite, se va continua cu lucrările la terasamente, aprovizionarea cu materialele necesare fiind făcută în ultima parte a anului trecut.  Continuă și lucrările de relocare a rețelei de înaltă tensiune din zona localității Moșnița Nouă, mai anunță DRDP Timișoara.

2. Ministerul Mediului a anunțat că aplicația programului “Casa Verde Fotovoltaice” se va debloca începând de astăzi, de la ora 10:00. Astfel, cei interesați au la dispoziție 90 de zile pentru a selecta un instalator de panouri fotovoltaice, validat prin intermediul aplicației puse la dispoziție pe afm.ro. Tot în acest termen, instalatorii au obligația să analizeze documentele încărcate de solicitant, precum și aprobarea celor eligibili.

3. Colterm întrerupe furnizarea apei calde și a încălzirii, între orele 08:00 și 16:00, la punctul termic 38. Măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare. Sunt afectați abonații arondați străzilor: C-tin cel Mare – parțial, Holdelor, Martir Alexandru Choroși, Martir Ioan Mariuțac, C-tin Rădulescu Motru și Pomiculturii.

4. Toate unitățile poștale din mediul urban și rural vor fi închise miercuri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principalelor Române. Compania Poșta Română anunță că de joi, 25 ianuarie, se reia programul normal de lucru.

5. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează prin intermediul Direcției  Instruire, Formare și Perfecționare Profesională cursuri de formare profesională de specializare, calificare și instruire în baza acreditărilor emise de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării. Programele se desfășoară în conformitate cu standardele de formare profesională în vigoare. Pentru perioada ianuarie-martie, grila de cursuri cuprinde următoarele programe de formare: manager de proiect, inspector/referent resurse umane, gestionar depozit și expert achiziții publice. La finalizarea cursurilor, participanții obțin un certificat de absolvire recunoscut la nivel național și internațional de către Ministerul Muncii.

6. În 9 și 10 martie va avea loc cea de-a 13-a ediție a Târgului Apicol de la Ghiroda. În cele două zile sunt aşteptaţi apicultori și comercianți din țară, dar nu vor lipsi spectacole captivante, momente artistice, ateliere de pictură, desen și alte surprize. Târgul Apicol se va desfășura în curtea Căminului Cultural.

7. Miercuri, 24 ianuarie, de la ora 16, Muzeul Național al Banatului îi așteaptă pe cei interesați de fascinantele povești ale trecutului în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia pentru o experiență unică: o prezentare interactivă de arme care au modelat cursul istoriei României. „«Arme care au făurit România» este titlul expoziției noastre inedite, unde Cosmin Pop, cunoscut și sub numele de «Fiare din Beci», vă va prezenta impresionanta sa colecție. Veți avea ocazia să explorați îndeaproape replici exacte ale armelor folosite de-a lungul secolelor, de la cosoare și falxuri dacice, până la spadele mărețe ale lui Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu, toate realizate cu măiestrie în forja meșterului. Dar asta nu e tot! Sergiu Galiș, herald al festivalurilor istorice, va adăuga o dimensiune narativă evenimentului, împărtășind povești și detalii fascinante despre fiecare piesă. Aveți, de asemenea, prilejul să vizitați și expoziția «Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe», prezentată în colaborare cu membrii grupurilor de reconstituire istorică din Timișoara. Intrarea este liberă, iar înscrierea nu este necesară“, au spus reprezentanții Muzeului Național al Banatului.

8. Baschetbaliștii bănățeni joacă pe teren propriou în etapa a IX-a din sezonul regular al Alpe Adria Cup. Ei o înfruntă pe BC GGMT Viena, miercuri, 24 ianuarie, de la ora 18:30, în sala Constantin Jude. SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara și-a asigurat locul I în Grupa B și calificarea în Final Four, după succesul de săptămâna trecută, 107-77, în Cehia, cu BC Geosan Kolin. Alb-violeții au șapte victorii și o singură înfrângere. Austriecii sunt finaliștii celei mai recente ediții a Alpe Adria Cup. Turneul final al precedentului sezon a avut loc chiar la Viena. Adversarii au trei victorii, patru înfrângeri și un meci restant, păstrând șanse la locul secund, care duce și el în Final Four. „Pentru noi, în clasament, acest meci nu are nicio miză, dar pentru Viena are. Pentru noi, miza este că jucăm acasă, în fața suporterilor noștri și nu putem să ne gândim la altceva decât la victorie,” a spus Dragan Petricevic, antrenor principal al SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara.