Știrile zilei – 23 februarie 2024

1. La solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier la intersecția străzii Renașterii cu strada Lugojului. Astfel, în perioada 26.02.2024 – 15.03.2024, închiderea circulației rutiere se va realiza în vederea executării lucrărilor la obiectivul ”CL12 : Execuție rețele de apă și canalizare, Timișoara Nord”. Recomandăm șoferilor să folosească rute alternative pe durata desfășurării lucrărilor.

2. Polițiștii locali din cadrul Serviciilor Ordine Publică și Siguranță Rutieră au efectuat, în cursul zilei de ieri, o acțiune pentru identificarea acelor situații în care unii șoferi staționează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități din oraș. Acțiunea a avut în primul rând un scop preventiv, acela de a expune reprezentanților supermarketurilor legislația cu privire la necesitatea amenajării acestor locuri conform normelor în vigoare, respectiv Legea 448/2006, unde este specificat că aceste locuri trebuie adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, sancțiunile pentru cei care parchează neregulamentar fiind între 2000 și 10.000 de lei. Totodată, au fost luate și măsuri, fiind aplicate două sancțiuni și șapte invitații tip colant în cazul unor șoferi depistați cu autovehiculele pe locuri destinate persoanelor cu dizabilități. Tot în cadrul acțiunii a mai fost depistat pe strada Dreptatea și un conducător auto care folosea pentru a promova diverse activități o portavoce, tulburând astfel liniștea locuitorilor din zonă. Acesta a fost sancționat cu 200 lei conform Legii 61/1991.

3. Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara poartă, de acum, numele maestrului Remus Georgescu. Este, de asemenea, o recunoaștere a meritelor  deosebite și a moștenirii neprețuite pe care a lăsat-o în urmă un om de o mare valoare artistică și morală care a activat în cadrul instituției încă din 1968, atât ca dirijor, cât și ca director. Tot în memoria maestrului, în foaierul de la parterul clădirii se află bustul acestuia. În plus, Filarmonica Banatul Timișoara organizează anual Festivalul-concurs Internațional „Remus Georgescu” (fostul Festival de muzică nouă Intrada, redenumit din 2022).

4. Începând de luni, 26 februarie 2024, Consiliul Județean Timiș demarează lucrări suplimentare de amenajare a două sensuri giratorii provizorii amplasate pe DJ 595 din localitatea Giroc. Este vorba de intersecțiile dintre Calea Timișoarei cu bulevardele Aviației, Soarelui și cu străzile Jupiter și Neptun. Intervenția va dura cel mult 15 zile, perioada fiind aleasă pentru a corespunde cu vacanța școlară, din dorința de a reduce cât de mult posibil impactul asupra traficului și așa dificil din zonă. Pentru fluidizarea circulației s-au ales următoarele soluții tehnice: în cazul girațiilor cu str. Neptun și bd. Aviației, se va trece la două benzi de circulație cu o lățime de 3 metri. Cele două minigirații cu str. Jupiter și bd. Soarelui vor fi desființate, urmând să se revină la starea inițială a drumului, fără separatoare. În privința intrării către stația ISU, de pe partea stângă a DJ 595,pe carosabil se va trasa hașura de „oprire interzisă”. Lucrările sunt realizate de SC Strabag.

5. Modernizarea liniei de cale ferată Reşiţa Nord-Timişoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora Moraviţa – frontiera cu Serbia, a primit aviz favorabil de la Consiliul Tehnico-Economic, anunță CFR Călători. Valoarea investiţiei depășește 3 miliarde și jumătate de lei, iar proiectul va fi realizat printr-un parteneriat între autoritățile locale și județene din Timiș și Caraș Severin și Compania de Căi Ferate, notează DeBanat. Termenul va fi de 50 de luni pentru tronsonul Timişoara Nord – Stamora Moraviţa – frontiera cu Serbia și de 60 de luni pentru segmentul Reşiţa Nord – Voiteni. Principalele obiective ale lucrărilor de modernizare pe cele două tronsone sunt creşterea vitezei maxime de circulaţie la 120 km/h pentru trenurile de călători şi la 80 km/h pentru trenurile de marfă, modernizarea staţiilor/haltelor/punctelor de mişcare şi reabilitarea trecerilor la nivel, a podurilor şi podeţelor.

6. Consiliul Județean Timiș a deschis în 22.02.2024 procedura aferentă dezbaterii „Proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290/19.12.2023 privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024”. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor pentru închirierea unor spații din Bastionul Maria Theresia și din Parcul Tehnologic și Industrial Timișoara. Documentația poate fi consultată pe pagina de internet a instituției, în Monitorul Oficial al Județului Timiș, la adresa: https://www.cjtimis.ro/wp-content/uploads/2020/07/Modificare-tarife-judetene-pentru-anul-2024.pdf. Timișenii sunt așteptați să vină cu propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare pentru inițiativa supusă procedurii de transparență decizională. Acestea pot fi depuse până în 03.03.2024.