Știrile zilei – 22 martie 2024

1. Șoferii pot plăti din nou rovinieta prin SMS. După o întrerupere de 10 zile, ca urmare a introducerii noilor perioade, de o zi, 10 zile și două luni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a redeschis serviciul de plată prin mesaje. În funcție de operatorul de telefonie mobilă, la costurile rovinietei se pot adăuga și alte tarife suplimentare.

2. Universitatea Politehnica Timișoara are, începând de joi, 21 martie 2024, o nouă echipă de conducere. Rectorul instituției, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, ales pentru al doilea mandat, a prezentat în plenul Senatului UPT, echipa de prorectori alături de care va asigura conducerea instituției și punerea în aplicare a planului managerial, validat prin votul comunității academice. Tot în plenul Senatului, Florin Drăgan a prezentat Raportul Rectorului UPT pe anul 2023, subliniind că, în anul Capitalei Europene a Culturii, Campusul UPT, care a împlinit 100 de ani, a găzduit cele mai multe evenimente organizate în Timișoara. De asemenea, rectorul a prezentat execuția bugetară pe anul 2023, dar și planul strategic pe următorii cinci ani, bazat pe planul cu care a câștigat alegerile. Echipa alături de care își va îndeplini obiectivele asumate pentru următorii 5 ani este formată din:

  • prof. univ. dr. ing. Alina Dumitrel – prorector responsabil cu procesul de învațământ, studenți și asigurarea calității;
  • prof. univ. dr. ing. Larisa Ivașcu – prorector responsabil de antreprenoriat și politici financiare;
  • prof. univ. dr. ing. Liviu Marșavina – prorector responsabil cu cercetarea științifică, inovarea și transferul tehnologic;
  • prof. univ. dr. ing. Sorin Mușuroi – prorector responsabil cu comunicarea, imaginea și relația cu mediul socio-economic;
  • conf. univ. dr. ing. Simon Pescari – prorector responsabil cu patrimoniul, investițiile și dezvoltarea sustenabilă.

3. Proiectul de hotărâre aferent regulamentului de bugetare participativă pentru 2024 a fost publicat pe site-ul primăriei și poate fi consultat la următorul link: https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/1006b31c-7aa5-4ec4-84ef-b113d18857d2. Documentul va sta 30 de zile în consultare, în această perioadă urmând să fie organizată și o dezbatere publică pe tema regulamentului joi, 4 aprilie, de la ora 17:00, în Sala de Consiliu a Municipiului Timișoara. Instrumentul bugetării participative se adresează timișorenilor care doresc să se implice în proiecte de interes comunitar. Acesta creează cadrul de lucru prin care cetăţenii pot trimite propuneri de proiecte şi pot decide prin vot proiectele care vor fi implementate. Campania vizează transferul responsabilităţii decizionale către locuitorii orașului, pentru o sumă totală de aproximativ 4 milioane de lei, destinată implementării propunerilor care vor întruni cele mai multe voturi.

4. Clubul de Scrabble FITT TIM-TEAM în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara organizează în 22 – 24 martie, la Casa Politehnicii nr. 2, Cupa României la scrabble – ediția 2024. Competiția a debutat vineri la ora 09:00, cu un turneu de opt partide libere. Sâmbătă, la ora 09:00, este programată o partidă de anticipație, iar de la ora 15:00, o probă de compunere – scrabble integral parțial. Duminică, de la ora 9, se va desfășura o partidă de duplicat clasic, după care va urma festivitatea de premiere. Concursul este open, deschis tuturor amatorilor de scrabble, indiferent dacă sunt sau nu înscriși într-un club sportiv. 

5. Echipa de volei feminin a Politehnicii Timișoara se pregătește să debuteze în play-off-ul Diviziei A2, seria Vest. Turneul se va desfășura la Oradea, în perioada 22 – 24 martie 2024. CSU Politehnica Timișoara se numără printre cele patru echipe care vor juca în play-off-ul Diviziei A2, seria Vest. Sportivele vor susține trei meciuri pe malurile Crișului Repede, primul dintre ele în fața gazdei CSU Oradea, vineri seară, de la ora 18:30. A doua partidă va avea loc sâmbătă, 23 martie, de la ora 16, contra celor de la CSU „U” Cluj, echipa care a terminat sezonul regulat pe prima poziție, cu victorii pe linie. Apoi, duminică, de la ora 12, voleibalistele antrenate de Cerasella Șerban vor juca în fața celor de la CSU Medicina Târgu Mureș. Primele două clasate din play-off-ul Diviziei A2, seria Vest, vor juca într-un turneu final de promovare cu primele două clasate din cealaltă serie. Două echipe vor promova pe prima scenă voleibalistică feminină din România.

6. Federația Română de Rugby a transmis că noua ediție a primei ligi va fi compusă din șase echipe. Este vorba despre SCM USV Timișoara, CSM Știința Baia Mare, CSU ELBI Cluj și trei formații din București, campioana Dinamo, Steaua și Rapid. Prima etapă din Liga de Rugby va avea loc în 13 aprilie, când echipa bănățeană primește vizita Stelei. Programul complet al alb-violeților este următorul:

Etapa 1 – 13.04.2024, SCM USV Timișoara – CSA Steaua București
Etapa 2 – 20.04.2024, CSU ELBI Cluj – SCM USV Timișoara
Etapa 3 – 27.04.2024, SCM USV Timișoara – Dinamo București
Etapa 4 –11.05.2024, CSM Stiinta Baia Mare – SCM USV Timișoara
Etapa 5 – 18.05.2024, SCM USV Timișoara – Rapid Bucuresti
Etapa 6 – 01.06.2024, CSA Steaua București – SCM USV Timișoara
Etapa 7 – 08.06.2024, SCM USV Timișoara – CSU ELBI Cluj
Etapa 8 – 15.06.2024, Dinamo București – SCM USV Timișoara
Etapa 9 – 17.08.2024, SCM USV Timișoara – CSM Stiinta Baia Mare
Etapa 10 – 24.08.2024, Rapid Bucuresti – SCM USV Timișoara

Semifinale – 31 august 2024
Finale – 07 septembrie 2024