Știrile zilei – 22 februarie 2024

1. Coaliţia la guvernare a hotărât ca alegerile locale să se desfăşoare în același timp cu cele europarlamentare, mai exact în 9 iunie 2024. Scrutinul prezidenţial ar urma să aibă loc în luna septembrie, datele excate urmând să fie stabilite ulterior, iar pentru alegerile legislative a fost propusă data de 8 decembrie. Calendarul a fost agreat de partenerii de guvernare, în urma discuţiilor încheiate miercuri şi care s-au derulat atât direct între preşedinţii PSD şi PNL, cât şi separat în şedinţele conducerii celor două partide. Într-o conferinţă de presă comună, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au confirmat şi acordul PSD-PNL de a participa cu liste comune de candidaţi pentru Parlamentul European. La alegerile locale fiecare partid va avea liste proprii, notează rador.ro.

2. Dezvoltarea unei vieți culturale diversificate și competitive la nivel european reprezintă una dintre direcțiile strategice ale Consiliului Județean Timiș. Un argument este bugetul de peste 6 milioane de lei prevăzut pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”. Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, persoanele juridice de drept public sau privat, organizațiile neguvernamentale de tineret interesate sunt invitate să depună cereri de finanțare pentru proiecte cultural – artistice şi de tineret. Cei interesați pot consulta criteriile pe pagina timcultura.cjtimis.ro. Solicitările de finanțare pot fi depuse până în 8 martie.

3. Accesul spre zona Polonă, zona industrială și spre localitățile limitrofe se va face pe un pasaj modern, care va fi construit de primărie în locul pasajului Slavici – Polonă, construit în 1982 și aflat în stare avansată de degradare. În bugetul pe 2024, a fost prevăzută suma de 3,5 milioane de lei pentru Proiectul Tehnic și execuția lucrărilor, fonduri care vor fi suplimentate la rectificare astfel încât investiția să înceapă la finalul acestui an. După aprobarea bugetului, va fi lansată licitația pentru Proiect Tehnic și execuția lucrării. Trei luni sunt alocate proiectării propriu-zise și un an pentru realizarea proiectului. Lucrările includ: demolarea integrală a pasajului actual; construcția unei fundații noi; construcția pasajului nou cu 3 tronsoane (poduri) și cu șosea de 2 km; reabilitarea trotuarelor și pistelor pentru biciclete (acolo unde situația din teren permite). De asemenea, sunt prevăzute intervenții la rețelele edilitare, la sistemul de iluminat public, rețeaua de gaz, rețeaua de apă și canalizare și vor fi amenajate zone verzi.

4. După marile expoziții dedicate de Muzeul Național de Artă Timișoara și partenerii săi în anul Capitalei Culturale Europene, anul 2024 oferă o nouă întâlnire artistică esențială pe scena culturală timișoreană. Expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” reunește la Timișoara, între 20 martie – 21 aprilie, lucrări ale Paulei Modersohn-Becker (1876-1907) și ale artiștilor alături de care a creat în comunitatea restrânsă de la Worpswede, din apropierea orașului Bremen. Operele coloniei de artiști, compusă din Otto Modersohn, Fritz Mackensen, Hans am Ende, Fritz Overbeck, Heinrich Vogeler, și în special ale Paulei Modersohn-Becker, sunt un simbol al unei perioade de cotitură din istoria artei, în care noi forme de exprimare artistică sunt căutate în mod asiduu. De altfel, începutul secolului XX este o perioadă de schimbări majore și în societate, mai ales în ceea ce privește lupta femeilor pentru emancipare (femeile primesc dreptul de vot în Germania în 1918; în România abia în 1938). Concepută ca expoziție itinerantă de curatorul Wulf Herzogenrath pentru ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” va fi configurată și contextualizată în spațiile Muzeului Național de Artă Timișoara de curatoarele Andreea Foanene și Teodora Talhoș.

5. La sfârșitul lunii februarie, Teatrul German de Stat Timișoara ne invită la trei spectacole pentru toate vârstele numai bune pentru a sărbători primăvara care este pe cale să înceapă. Reprezentațiile au ca temă dragostea, autodescoperirea și puterea femeilor. Toate spectacolele Teatrului German de Stat beneficiază de supratitrare în limbile română și engleză. Biletele se pot achiziționa de la agenția de bilete a teatrului sau din rețeaua Entertix.

6. Echipa de seniori a clubului de handbal SCM Politehnica Timișoara va fi condusă de un nou antrenor principal. Acesta este muntenegreanul Pero Milosevic. În vârstă de 62 de ani, Milosevic revine la SCM Politehnica, după ce a obținut cele mai bune rezultate din ultimele decenii, pentru handbalul timișorean. În perioada 2015-2020, el a condus-o pe Poli la bronzul Ligii Zimbrilor, cucerit în 2016, urmat de participarea în Cupa EHF, și la cucerirea Cupei României în 2019. Fostul antrenor principal, Mihai Rohozneanu, rămâne în club, urmând a activa la Centrul de Copii și Juniori. Echipa tehnică a formației de seniori va fi completată de antrenorul secund Andrei Păiuș și de preparatorul fizic Sorin Sărăndan.