Știrile zilei – 21 martie 2024

1. Salonul de Carte Bookfest anunţă, la Timișoara, o ediție bogată în lansări de carte, întâlniri cu personalităţi și sesiuni de autografe. Între 21 și 24 martie, sunteți așteptați la CRAFT, unde sunt programate peste 30 de evenimente, la care participă invitați precum Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Andreea Răsuceanu, Mihaela Noroc, Bogdan Crețu, Moni Stănilă, Liviu Stănescu, Dan Sociu sau Andrei Mocuța. Autorii timișoreni nu sunt nici ei lăsați deoparte, așa îi veți putea vedea/asculta pe Adriana Babeți, Mircea Mihăieș, Viorel Marineasa, Robert Șerban sau Radu Pavel Gheo. Bookfest 2024 poate fi vizitat în fiecare dintre cele patru zile cu începere de la ora 10, intrarea fiind gratuită.

2. Primăria Municipiului Timișoara continuă planul de modernizare a spațiilor de învățământ din oraș, pentru a oferi elevilor acces la un mediu educațional modern, sigur și confortabil. A fost anunțată începerea procedurii de inventariere a ofertelor depuse pentru furnizarea de mobilier, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din Municipiul Timișoara”. Perioada pentru depunerea ofertelor s-a încheiat în 19.03.2024. Au fost primite 11 oferte pentru toate cele patru loturi: învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Ofertele intră acum în faza de evaluare. 

3. Aquatim anunță că vineri, 22 martie, între orele 08:00-18:00, se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Constantin cel Mare și Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Lucrările fac parte din proiectul CL12 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Nord – Lot 3, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Constantin cel Mare, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Silistra, Intrarea Iasomiei și Intrarea Sunetului. Tot vineri, între aceleași ore, se va executa o conectare de conducte pe Bulevardul Take Ionescu. Lucrările fac parte din proiectul CL12 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Nord – Lot 2, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe Bulevardul Take Ionescu – porțiunea dintre străzile Enric Baader și Academician Dimitrie Gusti – inclusiv la firmele ISHO, Mega Image, Adecco și Monarch Properties. De asemenea, în 22 martie, între orele 9-14, se va întrerupe furnizarea apei în Bethausen, Cladova, Cutina, Leucușești și Fărășești pentru lucrări de spălare a rețelelor de distribuție. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

4. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare, permanente, lansări de carte și teatru de păpuși. Muzeul Național al Banatului ne aduce în atenție două lansări de carte „Castelul Huniade, de la reşedinţă regală la sediu de muzeu”, de Zsuzsanna Kopecznyși și „Mănăstirea Cisterciană de la Igriș din perspectiva cercetărilor arheologice”, de dr. Daniela Tănase. Acestea vor avea loc la Centrul Regional de Afaceri Timișoara, în cadrul Salonului de Carte Bookfest. Muzeul Național de Artă Timișoara prezintă publicului expoziția curatoriată de Wulf Herzogenrath pentru „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede”, realizată de IFA (Institut für Auslandsbeziehungen), în colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara și parteneri de la Consulatul Republicii Federale Germania din Timișoara și Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara lansează cartea „Păpușa eram eu. Omul de teatru Maria Mierluț”, de Toma Hogea, dar pune în scenă și spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.

5. Teatrul German de Stat anunță că spectacolul Teatrul, scris și regizat de Pascal Rambert, programat în 27 martie, de la ora 19:30, este înscris în campania UNITER „Artiștii pentru Artiști.” Mai mult, ziua de 27 martie, în care se joacă această producție, nu este aleasă întâmplător de către TGST, ea fiind desemnată la nivel internațional drept Ziua Mondială a Teatrului, data în care toate teatrele din lume sărbătoresc artele scenice. Desfășurată anul acesta în intervalul 20 martie – 20 aprilie, campania Artiștii pentru Artiști, aflată la ediția 20, generează fonduri necesare pentru a oferi un ajutor acelora care, din diferite pricini, nu mai pot crea misterul teatral pentru o vreme sau pentru totdeauna. Astfel, teatre din toată țara aleg să joace o reprezentație a unui spectacol de succes, iar banii din încasările biletelor sunt direcţionate către Fondul de Solidaritate Teatrală. Din acest fond sunt ajutați oamenii de teatru care se confruntă cu probleme medicale complicate.

6. Joi, 21 martie, de la ora 15:30, pe stadionul de rugby din zona Ronaț, un eveniment special va avea loc pentru a marca Ziua Mondială a Sindromului Down. ACS Ambasadorii Speranței Timișoara, echipa care va reprezenta Special Olympics România la prestigiosul turneu internațional Special Olympics de Rugby Tag de la Paris, alături de copiii Centrului de Recuperare și Refacere Marius Pârjol vor disputa un meci demonstrativ de rugby, plin de pasiune și determinare, împotriva sportivilor de la SCM USV TIMIȘOARA. Evenimentul va aduce în prim-plan sportivii cu dizabilități de la ACS Ambasadorii Speranței Timișoara, oferindu-le o platformă pentru a-și demonstra abilitățile și dedicarea în sport. Aceștia vor fi alături de copiii de la Centrul de Recuperare și Refacere Marius Pârjol, precum și de sportivii de la SCM USV TIMIȘOARA, care s-au alăturat acestei campanii inițiate de Special Olympics România, pentru a promova incluziunea și diversitatea în sport. Meciul demonstrativ de rugby este organizat cu sprijinul Special Olympics România. Toții sportivii vor purta șosete desperecheate și vor marca astfel un moment important pentru comunitatea noastră, aducând în prim-plan sacrificiul, efortul și determinarea sportivilor cu dizabilități.