Știrile zilei – 21 februarie 2024

1. Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT) a inițiat anul trecut seria de conferințe „Judecătorii Europei. Europa judecătorilor”, în care la UVT sunt găzduite evenimente care îi au ca invitați pe unii dintre actualii sau foștii judecători de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Invitații acestor evenimente discută teme legate de puterea de coeziune a dreptului, prin dimensiunea sa internațională și regională, în contextul unui risc sporit de fragmentare a Europei. În cadrul acestei serii de conferințe, Iulia Motoc, judecător ales la Curtea Penală Internațională și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va susține prelegerea cu titlul „Humanism, legal technicality and justice: rethinking human rights”. Evenimentul va avea loc marți, 27 februarie 2024, începând cu ora 17, în sediul central al UVT, Amfiteatrul A01. Pentru participare, vă puteți înscrie cu ajutorul acestui Formular.

2. Societatea Metropolitană de Transport Timișoara anunță că a decis prelungirea traseului autobuzului 32 de la stația Alexandru Mocioni (Sinaia) la Catedrala Mitropolitană, pentru a răspunde nevoilor de mobilitate a locuitorilor din zona Fratelia – Steaua. Noile grafice pot fi consultate pe site-ul Societății de Transport Public Timișoara.

3. Primăria desfășoară o nouă acțiune de deratizare în perioada 26 februarie-8 martie 2024, în scopul combaterii rozătoarelor și asigurării unui mediu urban sigur și salubru pentru cetățeni. În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, perioada de desfășurare a acțiunii va fi extinsă. Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Colbrom  Pastă). Substanţa face parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 14 ( rodenticide). „Pentru a asigura succesul acestei acțiuni, Primăria Timișoara apelează la sprijinul și colaborarea cetățenilor. Recomandăm igienizarea spațiilor proprii de depozitare a deșeurilor menajere, atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor. Sunt interzise golirea, deteriorarea sau sustragerea staţiilor destinate plasării momelilor, amplasate de către operatorul serviciilor de deratizare pe domeniul public și vă recomandăm să supravegheaţi cu atenţie copiii şi animalele de companie, pentru a nu intra în contact direct cu substanţele raticide”, transmit reprezentanții PMT.

4. Gara din Băile Herculane, monument istoric, va fi modernizată. CFR SA a anunțat că au fost depuse două oferte pentru lucrările care vizează reabilitarea a două clădiri din stație. Pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a celor două corpuri de clădire, investiție cu o valoare maximă de 19,3 milioane de lei, finanțată prin Programul Transporturi 2021 – 2027, au fost depuse două oferte. Durata contractului de modernizare va fi de 26 de luni, dintre care 9 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 17 pentru execuția lucrărilor.

5. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare și permanente, spectacole și teatru de păpuși. Centrul Multifuncțional Bastion invită iubitorii de artă la expoziția „Conection”, care va găzdui lucrări ale artiștilor Buzea Flavius Tiberiu, Otto Anton Forster și Teodora Pop. Curatorul vernisajului acestei expoziții de pictură este Marcel Drăgan. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează spectacolul folcloric al clasei canto-muzică populară, prof. Carmen Biruescu şi clasa de instrumente de suflat, prof. Daniel Iova, acompaniați de orchestra Școlii de Arte Timișoara, dirijor profesor Silviu Drăgan. Accesul la spectacol este gratuit. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara pune în scenă pentru cei mai mici dintre noi, spectacolele „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama” și „Motanul încălțat”, iar pentru publicul adolescent actorii teatrului joacă spectacolul „Dar cu femeia ce s-a întâmplat?”.

6. Rugbiștii de la SCM USV Timișoara au intrat în a șasea săptămână de pregătiri. Ei se antrenează atât la sala de forță, cât și la stadionul Gheorghe Rășcanu. Jucătorii convocați la lotul național au lipsit în primele cinci săptămâni, dar s-au alăturat echipei în aceste zile după meciul cu Portugalia. Staff-ul tehnic, compus din Mugur Preda și Valentin Popârlan, vor avea până la finele săptămâni întreg lotul la dispoziție. După aceea, „stejarii” se vor întoarce la lotul național, pentru semifinală și meciul de clasament din Rugby Europe Championship. „Primele săptămâni au fost intense și solicitante. De câteva zile, am început să lucrăm și la sistemul de joc. Îi avem alături de noi pe jucătorii de la lotul național și așteptăm să se alăture cu totul și să facem ultimele pregătiri pentru finală. Nu avem preferințe în privința adversarului, vrem doar să fim perfect antrenați la ora jocului”, a spus Corrado Ștețco, aripă, SCM USV Timișoara. Timișoara pregătește finala Cupei României, care se va juca în 6 aprilie, la București. Numele adversarului va fi cunoscut în 30 martie, după disputarea celei de-a doua semifinale, Dinamo – CSM Știința Baia Mare.