1. Un proiect inovativ realizat de o echipă de cercetare din Universitatea Politehnica Timișoara, care ar putea revoluționa transportul în comun, prin folosirea supercondensatoarelor în mijloacele de transport în comun, cu posibilitatea încărcării rapide, în câteva secunde, în stații, a fost recent premiat în cadrul competiției „NETZEROCITIES 2023”, ediţia I, organizată de Centrul Naţional de Competenţe și Soluţii pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic de pe lângă Universitatea Politehnica din București. Pe de altă parte, pentru tracțiunea electrică, a fost propus un motor inovativ, care utilizează cantităţi reduse de materiale deficitare (magneți permanenți din „pământuri rare”). Rezultatele obținute au confirmat viabilitatea propunerii, proiectul dorind să fie și un mijloc de diseminare a rezultatelor obținute către autoritățile locale, o alternativă la actualele tendințe de electrificare a transportului în comun urban.
2. Zilele viitoare se va efectua spălarea rețelelor de distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare din mai multe localități. Ca urmare, joi, 22 februarie, între orele 9-16, se va întrerupe furnizarea apei în Remetea Mare, între orele 9-15 presiunea va fi scăzută în Pădureni și Iosif, iar vineri, între orele 9-16, se va întrerupe furnizarea apei în Ianova. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.
3. Banca Națională a României prezintă, într-o postare pe Instagram, modul în care a fost folosită o înregistrare video cu guvernatorul Mugur Isărescu, pentru crearea unui mesaj fals de promovare a unei platforme de intermedieri financiare care nu există. Conținutul discursului original a fost complet schimbat prin așa-numita tehnologie deepfake, astfel încât pare că guvernatorul rostește alte cuvinte. BNR amintește că instituția nu face recomandări și propuneri de investiții.
4. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada februarie – iulie cea de-a XVII-a ediție a Festivalului – Concurs Lada cu Zestre. Județul Timiș aduce în atenția publicului, printr-un eveniment de anvergură, un patrimoniu cultural viu, sensibil și prețios. Înscrierile pentru festival se desfășoară până în 15 martie 2024. “Gospodine iscusite sunt îmbiate să își prezinte măiestria și moștenirea transmisă din generație în generație într-o competiție gastronomică. Dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari, colecționari de artă populară, precum și recitatori în grai bănățean sunt invitați să-și dovedească talentul în fața juriului din cele 7 centre zonale, la cele două categorii ale competiției <<Laureați>> și <<Zestrea Timișului>>”, transmit reprezentanții Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.
5. Doi dintre floretiștii Politehncii Timișoara se pregătesc să participe, săptămâna aceasta, la Campionatul European de cadeți și juniori. Este vorba despre Felix Dogariu și Dumitrița Josan. Cei doi sunt în topul scrimei europene. Vor participa, în perioada 22 – 29 februarie, la Campionatul European de cadeți și juniori, care va avea loc în Italia, la Napoli. „Le ținem pumnii sportivilor noștri și sperăm să se întoarcă de la Campionatul European de cadeți și juniori cu rezultate care să ne facă mândri”, a spus Adrian Tal, directorul executiv de la CSU Politehnica Timișoara.
6. SCM Timișoara dispută marți, 20 februarie, ultimul meci din sezonul regular al Alpe Adria Cup. Leii din Banat vor întâlni Ilirija, din Slovenia, în deplasare, de la ora 21:00. Înfruntarea face parte din etapa a zecea. Timișoara are 17 puncte (din 18 posibile, adică din 9 partide), în timp ce Ilirija este pe locul al șaselea, cu 11 puncte, dar și cu un meci restant. Turneul final se va disputa în zilele de 12 și 13 martie, iar clubul bănăţean și-a depus candidatura pentru organizarea sa. În tur, în 21 noiembrie, în sala Constantin Jude, echipa timişoreană a învins Ilirija cu 97-85.
7. Flavius Biea revine în ring pentru a-și apăra centura IBA. Timișoreanul a cucerit centura după ce l-a învins la puncte pe argentinianul Juan Jose Velasco într-o gală desfășurată la Mioveni în mai 2023. Biea devenea atunci cel de-al cincilea român campion mondial la box profesionist, după Mihai Leu, Leonard Doroftei, Lucian Bute şi Adrian Diaconu. De data aceasta, Biea va boxa la Timișoara în 27 aprilie. Nu este cunoscut încă numele adversarului, dar cel mai probabil va fi tot din America Latină. Lupta este prevăzută pe durata a 12 runde.