Știrile zilei – 2 aprilie 2024

1. La solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat restricționarea traficului rutier până în 08 aprilie pe strada Avram Imbroane, în vederea executării lucrărilor la obiectivul ”CL12 : Execuție rețele de apă și canalizare, Timișoara Nord Lot 2”. Astfel, restricționarea circulației rutiere se aplică tronsonului cuprins între accesul auto la RETIM și accesul auto la Ocolul Silvic, pe sensul de mers spre str. Măcin.

2. Primăria Timișoara a impus constructorilor regula prin care aceștia trebuie să refacă toată lățimea străzii, astfel ca la închiderea șantierelor, de la un trotuar la altul sau pe o bandă, după caz, să nu mai existe zeci de petice. Măsura a fost luată după problemele întâmpinate pe durata proiectelor de înlocuire a peste 60 de km de rețele de termoficare sau de apă și canalizare. În cele mai multe cazuri, lucrările de refacere au fost superficiale, zona deteriorându-se la scurt timp de la închiderea șantierului. Potrivit noilor reguli, executanții sunt obligați să încheie contract cu un operator economic autorizat pentru colectarea, transportul și depozitarea/incinerarea deșeurilor rezultate din lucrare. În plus, piatra cubică, pavelele sau materialele care pot fi valorificate vor fi predate municipalității.

3. Miercuri, 03 aprilie, între orele 01-20, la intersecțiile străzii Bârzava cu străzile Taborului și Ion Negulici se vor executa două conectări de conducte. Lucrările fac parte din proiectul CL12 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Nord – Lot 1, iar pe durata lor presiunea apei va fi scăzută în zona de blocuri Dunărea, cartierul Blașcovici și la Punctul Termic Bârzava, anunță Aquatim.

4. Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara transmite că Manualul de biologie pentru clasa a XI-a, Editura Corint, Bucureşti, 2014 și Culegerea de teste grilă (conținând 500 de întrebări de biologie) reprezintă bibliografia unică pentru modulul de Biologie la admiterea de la programele de studii universitare de licență Asistență medicală generală, Asistență medicală generală (Lugoj), Asistență medicală generală (Deva), Balneofiziokinetoterapie, Nutriție și dietetică, Tehnică dentară, Asistență de profilaxie stomatologică, Farmacie, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic. Pentru detalii consultați site-ul U.M.F.T. la secțiunea ADMITERE 2024, conform regulamentului în vigoare.

5. Societatea de Transport Public Timișoara anunță că vaporașele circulă pe traseul extins până la stația Ardealul. Cele șase ambarcațiuni efectuază curse de luni până duminică, iar costul unei curse este de un leu. Graficele de circulație actualizate se pot consulta pe site-ul stpt.ro și vor fi disponibile în toate stațiile de îmbarcare/debarcare de pe malul Canalului Bega.

6. Numărul locurilor de muncă vacante a fost de aproape 40.000 în 2023, cu peste 5000 mai puține față de anul anterior, potrivit Institutului Național de Statistică. Oferta cea mai bogată s-a înregistrat în domeniul intermedierilor financiare și în asigurări, iar la polul opus s-a aflat industria extractivă și domeniul construcțiilor. Cea mai mare cerere de forță de muncă a fost pentru specialiști în diverse domenii de activitate, mai arată datele publicate de INS.