Știrile zilei – 19 martie 2024

1. Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat restricționarea sau, după caz, închiderea traficului rutier, în data de 20 martie, în vederea executării unor lucrări de mentenanță. Astfel, circulația rutieră va fi închisă pe DJ 591, începând cu ora 10:00, în patru reprize a câte 20 minute, la interval de 20 de minute, în vederea executării lucrărilor de infrastructură și a liniilor de tramvai din cadrul obiectivului „Varianta de Ocolire Timișoara Sud”. De asemenea, circulația rutieră va fi restricționată în intervalul orar 09:00 – 15:00, pe Calea Buziașului, în vederea executării a două foraje necesare întocmirii studiului geotehnic pentru amenajarea sensului giratoriu dintre Calea Buziașului și str. Rozmarinului.

2. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție și a avut drept scop principal evidențierea importanței copacilor în comunitate, precum și formarea atitudinilor responsabile și respectuoase față de mediul înconjurător. Cei 500 de voluntari au reușit să planteze peste 2.500 de puieți. 

3. YouTube le va impune creatorilor de conținut să eticheteze filmările realiste realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. În acest sens, va exista o bifă care trebuie selectată în cadrul procesului de postare a filmărilor.

4. Administrația Bazinală de Apă Banat redeschide pentru public porțile Palatului Apelor din Timișoara cu un eveniment cultural, o nouă expoziție de pictură, “APA-Interferențe culturale”, aflată la a două ediție. Dedicată sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei, colecția mai bogată în lucrări abordează tematica apei din perspectiva artistului conștient că apa nu este o simplă resursă ci și o metaforă a purității, a binecuvântării și înțelepciunii. Sloganul APĂ pentru PACE  este mesajul sub care se desfășoară toate evenimentele dedicate sărbătoririi apei în acest an, iar în această ediție veți admira operele a 18 visători de pe Bega și nu numai. Vernisajul va avea loc miercuri, 20 martie, de la ora 15:00,  la sediul ABA Banat. Expoziția va putea fi vizitată până în 29 martie, în timpul programului de lucru al instituției.

5. Comisia Europeană a aprobat 204 milioane de euro nerambursabili din Fondul de Modernizare, pentru înlocuirea unor locomotive vechi cu material rulant nou pe căile ferate din România. Autoritatea pentru Reformă Feroviară transmite că din acești bani va cumpăra până în 2027 nouă trenuri interregionale de lung parcurs și 23 de locomotive electrice. Finanțarea se adaugă celor 470 de milioane de euro atrase din fonduri europene de Ministerul Transporturilor, din care s-a finanțat cumpărarea a 62 de trenuri electrice, notează rador.ro.