1. Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a acestor documente. Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului. În urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:
• din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;
• din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;
• din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;
• din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.
Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant. Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de cel mult 2 zile lucrătoare.
2. 5.500 de studenți ai Universității Politehnica din Timișoara vor beneficia de condiții mai bune de studiu, printr-un proiect finanțat prin fonduri europene. Reprezentanții UPT și cei ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „SmartEduStructureUPT”, ce prevede modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea accesului la educație. Peste 3 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea și dotarea a 72 de laboratoare, de la 7 facultăți, prin Programul Regional Vest 2021-2027, gestionat de ADR Vest.
3. Timișoara intră într-un nou proiect de „smart city”. De această dată în parteneriat cu Szeged, prin programul european Data Space for Smart Communities. La Timișoara va fi monitorizată poluarea, în timp de la Szeged se va pune accentul pe creșterea eficienței. Proiectul prevede și schimbul de informații între cele două orașe, modelul urmând să fie replicat și în alte orașe europene. Proiectul a fost aprobat azi, într-o ședință a Consiliului Local Timișoara convocată de îndată.
4. Pentru lucrări de spălare a rețelei de distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare, în 20 februarie, între orele 09:00-15:00, se va întrerupe furnizarea apei în Remetea Mare, iar între 08:00-14:00 presiunea va fi scăzută în Șipet și Tormac. De asemenea, în 21 februarie, între orele 08:00-16:00 se va opri apa în Șemlacu Mare și Șemlacu Mic, iar în intervalul orar 10:00-14:00 presiunea va fi redusă în Cadăr. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.
5. O nouă ediţie a evenimentului „Degustarea cârnaţilor bănăţeni” are loc în 20 februarie, de la ora 12:00, la Jimbolia. Evenimentul aduce noutăţi, între care un premiu al jurnaliştilor şi o specialitate surpriză, care va fi servită în timpul evenimentului. Este organizat de redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung”. „Degustarea cârnaţilor” a fost iniţiată de către redactorii ziarului în anii 1970.
6. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 19 februarie. Este vorba despre străzile Țibleșului, Grigore Alexandrescu intersecție Calea Aradului, Mihail Ivanovici Glinka, Martir Elena Nicoară, Eternității, Dâmbovița, Hărniciei, Miloș Cirneanski, Orșova, Dej, Pictor Theodor Aman, Căprioarei, Albinelor, Calea Aradului nr. 22, Parcare Z. L. Stuparilor și Constantin Stere. De asemenea, SDM va executa și activități specifice de demontare a bornelor de restricționare a accesului auto pe Splaiul Peneș Curcanul. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate.
7. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare și permanente, recital de muzică veche și teatru de păpuși. Muzeul Național de Artă Timișoara ne invită la conferința-recital „Muzica din picturile lui Caravaggio”. Caius Hera, alături de soprana Narcisa Brumar, vor prezenta o parte dintre aceste lucrări muzicale cu ajutorul unor instrumente și tehnici specifice epocii respective. La Centrul de Cultură și Artă Timișoara sunt deschise publicului expozițiile: „Liniștea albă a zăpezii”, a cursanților Școlii de Arte Timișoara, precum și expoziția „Liniște” a profesorului Constantin Huțanu. Iubitorii de artă pot admira pe simezele Centrului peste 120 de lucrări de pictură, fotografie și sculptură. De asemenea, cei care doresc, se mai pot înscrie la Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre”. Actorii Teatrului pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara joacă săptămâna aceasta spectacolul „Rokoko și Rikiki”.