Știrile zilei – 18 iunie 2024

1. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere pentru ziua de 18 iunie. Este vorba despre străzile: Intrarea Vântului, Glad, Cosminului, Eugen Pop, Ion Românu, Dimitrie Stan, Cezar, Herodot, Cugir, Albinelor, Calea Lugojului, Palmierilor, Protopop George Dragomir, Evlia Celebi și Piata Libertății. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

2. SDM face cunoscut programul zilei de 18 iunie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere- pe timpul nopții pe Calea Martirilor 1989- Str. Martir Ioan Stanciu; pe timpul zilei pe Str. Răsăritului- Str. Liniștei. Înlocuire buton de comandă pentru semafor pietonal Str. Simion Bărnuțiu- Str. Renașterii.În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

3. Bicicleta hibridă electrică de tip Croazieră, Synthesis este o creaţie a studentului David Borovic şi a unei echipe din cadrul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara. Proiectul a obţinut medalia de aur la actuala ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara. Synthesis are un motor electric montat în butucul roţii posterioare şi un acumulator amplasat în cadrul bicicletei. Bicicleta se poate folosi atât în mediul urban, cât şi pentru plimbări scurte de drumeţie. Utilizând un sistem fără lanţ, bicicleta oferă durabilitate, greutate redusă şi un design simplu. Poate fi folosită în mod normal, hibrid sau complet electric, adaptându-se preferinţelor utilizatorului.

4. În 2023, peste 20% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani nu erau în câmpul muncii și nici nu urmau cursuri educaționale sau de formare profesională, arătă ultimele date Eurostat. România este statul UE care stă cel mai slab la acest capitol, în special în ceea ce le privește pe tinerele din această categorie de vârstă, 24,8% dintre acestea neavând un loc de muncă sau o continuitate în studii.