Știrile zilei – 16 mai 2024

1. Pentru a asigura o reprezentativitate cât mai largă în cadrul comisiei care va monitoriza desfășurarea ediției cu numărul 3 a campaniei de bugetare participativă, Primăria extinde termenul de înscriere până în 20 mai, ora 22:00. Campania „Timișoara decide!” este o inițiativă anuală a Municipiului Timișoara, prin care se urmăreşte identificarea proiectelor de interes local iniţiate de cetăţeni şi care pot fi implementate de municipalitate. Anul acesta, primăria alocă 4 milioane de lei din bugetul local pentru propunerile de proiecte venite din partea timișorenilor.

2. Universitatea Politehnica Timișoara, alături de Departamentul ID/IFR și Educație digitală, Centrul Multimedia și împreună cu proiectul cultural Spotlight Heritage Timișoara organizează sâmbătă, 18 mai, cea de-a 20 ediție a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor. Muzeul Tehnic UPT (Splaiul Spiru Haret – Experimentarium TM) prinde viață și aduce publicului o serie de instalații digitale unice, realizate de către artiști, colaboratori, studenți și profesori ai UPT pentru Timișoara. Începând cu ora 16:00 până la ora 22:00, toți cei interesați pot  să descopere istoria tehnologiei informaționale, de la primele calculatoare la realitatea virtuală. Intrarea este gratuită. Rezervarea locurilor și programarea un tur se fac completând un formular online.

3. Primul eveniment din vestul țării dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor cu vârsta de până la 10 ani, va avea loc în Timișoara, între 17 și 19 mai, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. KINDER EXPO reunește o gamă completă de produse și servicii: de la cărucioare și scaune auto, la  servicii medicale,  mobilier, produse alimentare, îmbrăcăminte, accesorii, cursuri gratuite, locuri de joacă, ateliere și tombole. La târg vor participa peste 40 de firme din toată țara. Accesul se face prin achiziționarea unui bilet de la intrarea în expoziție. Accesul la cursuri este permis în baza biletului de intrare din ziua respectivă. Copiii cu vârsta mai mică de 14 ani au acces gratuit.

4. Sâmbată, filiala Timiș a Retromobil Club România organizează două evenimente dedicate pasionaților de vehicule istorice. De la ora 10:00, la Iulius Town Timișoara, se va desfășura cea de a patra ediție a memorialului automobilistic „Timișoara 1930 – Primul Concurs Internațional de Automobile din Banat”, un eveniment dedicat autovehiculelor antebelice. Seara, de la ora 20:00, în Piața Unirii se va desfășura o expoziție inedită, Noaptea Muzeelor Retromobil. Acest eveniment este o premieră pentru filiala Timiș fiind prima expoziție nocturnă a vehiculelor colecționate de colegii noștri în paralel cu evenimentul Noaptea Muzeelor, care se desfășoară la nivel național, transmit reprezentanții filialei Timiș. Autovehiculele vor fi puse într-o lumină complet diferită la propriu și la figurat, lumina naturală făcând fiecare autovehicul să stralucească într-un alt fel.

5. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 16 mai. Este vorba despre străzile: Răsăritului, Intrarea Vântului, C-tin Brăiloiu, Cosminului, Intrarea Munților, Eugen Pop, Calea Dorobanților, Eroilor de la Tisa, Silistra – Zona 15, Centura – Zona de Nord, Tristan Tzara, Marcel Iancu, Sf. Apostoli Petru și Pavel, Palmierilor și Piața Badea Cârțan. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

6. SDM face cunoscut programul zilei de 16 mai unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere în Timișoara: marcaje rutiere în Zona Tipografilor-Str. București, Zona Crișan-Ghirodei și Calea Sever Bocu-Str. Ion Ionescu de la Brad. Indicatoare rutiere pe Str. Verde. Reparații la instalația de semaforizare pe Str. 1 Decembrie 1918-Aleea F.C. Ripensia. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.