Știrile zilei – 16 februarie 2024

1. Primăria Timișoara propune pentru 2024 un buget de peste 2,52 miliarde de lei, în creștere față de anul trecut. „Am propus un buget echilibrat, care răspunde ambițiilor de dezvoltare ale Timișoarei și nevoilor din cartiere. Împărțim resursele orașului echitabil între buna funcționare a serviciilor publice ale orașului și investiții în viitor. Peste 40% din banii alocați dezvoltării Timișoarei vin din fonduri europene, cu precădere din banii din PNRR pe care i-am atras în ultimii doi ani”, a spus primarul Dominic Fritz. Proiectul de buget și anexele pot fi consultate integral pe primariatm.ro. Secțiunea de funcționare, în care se regăsesc bani pentru transport în comun, termoficare, curățenie, spații verzi, iluminat public, ordine publică, asistență socială, locuințe, cultură, sport, are prevăzută suma de 1,23 miliarde de lei. Secțiunea de dezvoltare, cu o valoare de 1,28 miliarde de lei, include sute de proiecte complexe, dar și proiecte mai mici pentru îmbunătățirea infrastructurii orașului. Astfel, sunt bugetate investiții care sunt deja în derulare: liceele Waldorf, Ungureanu sau Lenau, bulevardul Vidrighin, pasarela Gelu, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii sau cinematografele Studio și Dacia. Luni, 19 februarie, de la ora 17:00, va fi organizată și dezbaterea publică pe tema proiectului de buget, în Sala de Consiliu a Primăriei.

2. Universitatea Politehnica Timișoara invită elevii din clasele XI – XII, împreună cu profesorii coordonatori, să participe la o nouă ediție a manifestării „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”, având astfel ocazia să cunoască mediul universitar tehnic timișorean, oferta de studii a Politehnicii, să-și verifice cunoștințele în domeniile de interes prin participarea la concursurile organizate de facultăți, să ia contact cu cei care sunt deja studenți și să cunoască îndeaproape orașul Timișoara. Acțiunea vizează informarea și familiarizarea liceenilor cu mediul universitar, în scopul asigurării unei mai bune tranziții spre învățământul superior și orientarea lor către o carieră de succes. În cadrul evenimentului, facultățile UPT vor organiza o serie de concursuri dedicate elevilor de liceu. Detalii privind perioada de înscriere și modalitățile de calificare în runda finală pot fi consultate online.

3. Piața Libertății din Timișoara va găzdui ediția din acest an a Târgului de Paște. Casa de Cultură a Municipiului așteaptă comercianții să se înscrie. Vor fi disponibile aproximativ 30 de căsuțe. Evenimentul va avea loc în perioada 31 martie-6 mai. „În vederea derulării activităților comerciale, cei interesați pot depune dosarele de înscriere la sediul Casei de Cultură din Timișoara, în perioada 15 -22 februarie, între orele 10-12 sau le pot trimite pe e-mail până ziua de 22 februarie”, au transmis reprezentanții instituției.

4. Licitația pentru construirea unei noi hale de mentenanță a tramvaielor, licitație lansată de Primăria Timișoara în ianuarie, a atras trei oferte. Dintre acestea, două sunt din Timișoara, iar una din București. Contractul are o valoare estimată de 1,75 milioane de euro. Se caută, de fapt, o firmă care să ridice, în 11 luni, o hală pentru mentenanța noilor tramvaie produse de Bozankaya, investiția fiind obligatorie pentru că a fost cuprinsă în contractul de finanțare pentru achiziția mijloacelor de transport. Achiziția include atât proiectarea, cât și execuția lucrărilor, notează tion.ro.

5. Ministerul Afacerilor Externe îi anunță pe românii care intenționează să călătorească în Franța că până luni, 19 februarie, la ora 08:00, este prevăzută o grevă națională a controlorilor feroviari. În acest context, sunt așteptate perturbări ale circulației trenurilor de călători din această țară.

6. 60% dintre hotelurile din Bulgaria vor majora prețurile cu până la 10% în acest an. De asemenea, 16% dintre hoteluri intenționează să crească prețurile cu până la 20%, potrivit unui sondaj realizat de Asociația Bulgară a Profesioniștilor în Management Hotelier.