Știrile zilei – 15 martie 2024

1. În 17.03.2024, între orele 08:00 – 13:00, va avea loc a cincea ediție a evenimentului sportiv “Sport Guru Timișoara 21K”. Circulația rutieră va fi închisă în zona I. C. Brătianu – 20 Decembrie 1989 – C. D. Loga – Regele Ferdinand I – Splaiul Tudor Vladimirescu – Mihai Viteazu (până în Piața N. Bălcescu) – Vasile Pârvan – Splaiul Nistrului – J. H. Pestalozzi. Circulația mijloacelor de transport va fi restricționată în zona desfășurării evenimentului după cum urmează:

– pe tronsonul cuprins între Poșta Mare și Complexul Studențesc, troleibuzele liniei 16 vor circula, tur-retur, pe traseul liniei 15;

– autobuzele liniei E8, între Ciclop și Piața N. Bălcescu, vor circula, tur-retur, pe traseul: strada Iepurelui – strada Ștefan cel Mare – bulevardul Eroilor de la Tisa – strada Cluj (pentru dus)/Aleea F.C. Ripensia (pentru întors) – strada 1 Decembrie 1918 (pe linia de tramvai) – Piața N. Bălcescu;

– autobuzele liniilor 33 și 33b, E7 vor întoarce în Piața Regina Maria;

– autobuzele linilor M37 și M51 vor circula spre Parța/Pădureni pe traseul: strada Traian Grozăvescu – bulevardul Mihai Eminescu – strada Michelangelo – strada Cluj – Calea Martirilor – bulevardul Liviu Rebreanu – Calea Șagului și, în continuare, pe traseele cunoscute. Pe sensul de retur spre Timișoara, vor urma traseul obișnuit până la Calea Șagului, apoi vor circula pe bulevardul Liviu Rebreanu – strada Arieș – strada Surorile Martir Caceu – Aleea F.C. Ripensia – strada Michelangelo – bulevardul I.C. Brătianu – strada Traian Grozăvescu;

– autobuzele liniei Expres 3, între Complexul Studențesc și Gara de Nord, vor circula, tur-retur, pe traseul: Complexul Studențesc – strada Michelangelo – bulevardul I.C. Bratianu – strada Hector – Piața I.C. Bratianu (Punctele Cardinale) – strada Oituz – Piața Mărăști – strada Gh. Dima – Piața 700 – Bulevardul Republicii – Gara de Nord;

– autobuzul liniei 21, între Ciclop și Poșta Mare, va circula pe sensul spre stația T.Grozăvescu, pe traseul: strada Iepurelui – strada Ștefan cel Mare – bulevardul Eroilor de la Tisa – Aleea F.C.Ripensia – strada Michelangelo – bulevardul I.C.Brătianu – strada Traian Grozăvescu. Traseul de retur va fi: strada Traian Grozăvescu – bulevardul Mihai Eminescu – strada Michelangelo – strada Cluj – bulevardul Eroilor de la Tisa – strada Ștefan cel Mare – strada Iepurelui și, în continuare, pe traseul obișnuit.

2. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au aplicat trei sancțiuni în valoare de 105.000 lei unor persoane care n-au respectat legislația referitoare la depozitarea și predarea deșeurilor. În fapt, polițiștii locali au constatat, în urmă cu câteva zile, că în zona intersecției centura Timișoarei cu Drumul Boilor se află abandonată o cantitate de deșeuri provenind din construcții și reciclabile. În urma verificărilor specifice au fost identificate două persoane fizice care au abandonat acolo deșeurile, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 45.000 de lei fiecare, conform OUG 92/2021. În urma investigațiilor s-a stabilit că deșeurile au fost preluate de pe un șantier din Giroc, fiind identificat și deținătorul acestora. Drept urmare, polițiștii locali l-au sancționat și pe reprezentantul șantierului cu o sancțiune de 15.000 de lei, pentru predarea deșeurilor unui operator neautorizat, conform aceluiași act normativ, dispunând totodată, ca măsură complementară, colectarea deșeurilor și predarea acestora unui operator autorizat.

3. Universitatea de Vest din Timișoara continuă și în acest an activitățile și proiectele culturale dedicate comunității, din seria „La UVT, Cultura este Capitală!”. În cadrul acestui prim eveniment, invitatul de prestigiu al UVT va fi scriitorul Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani. Prezența scriitorului Mircea Cărtărescu la UVT va fi prilejuită de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al UVT, o ceremonie care se va desfășura vineri, 22 martie (începând de la ora 09:30, în amfiteatrul A01 din sediul principal UVT), dar și de prelegerea pe care binecunoscutul autor o va susține în cadrul conferinței publice „Aventura literaturii”, care se va desfășura în seara de joi, 21 martie (începând de la ora 18:30, în Aula Magna „Ion Curea” a UVT), într-o întâlnire moderată de profesorul și criticul Mircea Mihăieș. Pentru o mai bună organizare, participarea la cele două evenimente se face prin înscrierea prealabilă cu ajutorul acestui FORMULAR.

4. Rezultatele de la simularea examenului de Bacalaureat vor fi comunicate astăzi, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației. Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

5. YouTube lansează un nou design pentru aplicația sa de TV, despre care spune că face mai interactivă experiența de vizionare. Fără să distragă neapărat atenția de la video, anumite secțiuni, precum descrierile, comentariile și capitolele, vor fi mai vizibile.

6. Asociația „Inițiativă în Educație” și Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia organizează, în 19 martie 2024, vernisajul evenimentului „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”. Expoziția, care își dorește să readucă în prim-plan frânturi ale moștenirii lăsate de etnicii șvabi, va avea loc la Centrul de Proiecte Timișoara, începând cu ora 18:00. Expoziția este cu acces gratuit și va fi deschisă publicului în perioada 14-28 martie 2024, găzduind tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara. În cadrul expoziției se va desfășura și programul de formare „Muzeul-spațiul de învățare” la care vor participa dascălii din județul Timiș. Inițiativa urmărește să dezvolte parteneriate strategice între școli și instituții culturale, contribuind astfel la creșterea calității educației și la formarea unei comunități educaționale mai active și mai angajate în dezvoltarea culturală a orașului și a regiunii.