Știrile zilei – 15 februarie 2024

1. Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024. Plata ajutoarelor se face doar titularilor cererii, cu prezentarea actului de identitate în original sau cu împuternicire notarială, la sediul situat în bd. Regele Carol I nr. 10. Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește pentru cererile înregistrate în perioada 21 noiembrie – 20 decembrie 2023. Plata este aferentă lunii decembrie 2023.

2. Ziua națională a lecturii este marcată în 15 februarie pentru că reprezintă ziua de naștere a două mari personalități ale culturii, Titu Maiorescu şi Spiru Haret. Iniţiatorii propunerii legislative au atras atenţia, în expunerea de motive, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte. Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că 11 milioane de români n-au citit nici o carte în ultimul an. Printre motivele principale se numără faptul că n-au timp sau nu sunt interesați de lectură.

3. Ca în fiecare an, în apropierea zilei de 1 martie, toţi cei interesaţi de activităţi comerciale ocazionale trebuie să transmită o solicitare la primărie, în vederea obţinerii avizului de comercializare.  Înregistrarea cererilor se va face în perioada 19-21.02.2024, în sistem online. Pentru înscriere, solicitanții trebuie să-și creeze un cont cu numărul de telefon, pe cont.primariatm.ro, completând corect toate datele personale. Pentru locaţiile din Piaţa Victoriei şi Piaţa Libertăţii, solicitanţii au obligaţia să prezinte documentul doveditor privind statutul de artist, memoriul privind modalitatea de producere a mărţişoarelor și celorlalte obiecte comercializate și o simulare fotografică a exponatelor prezentate spre vânzare pe panouri tip şevalet.

4. Sâmbătă și duminică, Cinema Timiș se îndreaptă către îndrăgostiții de aventură și natură. La cinematograful din Piața Victoriei vor rula șase pelicule al căror subiect este muntele. Transylvania Mountain Festival este un eveniment independent fondat acum șase ani care, în cele șase ediții desfășurate în Cluj, a creat o comunitate dinamică și a pus orașul pe harta internațională a iubitorilor de munte, sport, tehnologii outdoor, film și fotografie montană, notează tion.ro.

5. Opt rugbiști de la SCM Timișoara se află în lotul României pentru derby-ul cu Portugalia. Marius Simionescu și Daniel Plai sunt convocații de ultim moment. Ei li se alătură lui Ciprian Chiriac, Lucian Mureșan, Vlad Neculau (din pachetul de înaintare), Gabriel Rupanu, Tevita Manumua și Alexandru Bucur. România – Portugalia, meci din Rugby Europe Championship se joacă sâmbătă, de la ora 16:30, pe Stadionul Arcul de Triumf din București. Jocul cu Portugalia încheie faza grupelor pentru stejari. Vor urma semifinalele, programate în weekendul 2-3 martie și finalele ce vor avea loc în 17 martie la Paris.