Știrile zilei – 14 martie 2024

1. Duminică, 17.03.2024, va avea loc evenimentul „Sport Guru Timișoara 21K 2024“. Sunt programate atât curse de semimaraton și cros, de cros popular și curse dedicate copiilor. Astfel, în vederea derulării acestui eveniment, circulația va fi restricționată între orele 07:30-13:00 pe următoarele trasee: START – Piața Unirii – strada general Eremia Grigorescu – strada Mărășești – Piața Victoriei – bulevardul Mihai Eminescu – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul Regele Ferdinand I – bulevardul Constantin Diaconovici Loga – splaiul Tudor Vladimirescu – strada Brașov – bulevardul Mihai Viteazu – bulevardul Vasile Pârvan – Pasaj Michelangelo – bulevardul Corneliu Coposu – strada J.H. Pestalozzi – splaiul Nistrului – bulevardul Corneliu Coposu – Pasaj Michelangelo – bulevardul Vasile Pârvan – Pod Mitropolit Andrei Șaguna – strada 20 Decembrie 1989 – splaiul Spiru Haret – bulevardul Constantin Diaconovici Loga – bulevardul I.C Brătianu – strada Carol Telbisz – strada Proclamația de la Timișoara – strada Episcop Augustin Pacha – FINISH Piața Unirii.

2. 22 de elevi de gimnaziu și liceu din județul Timiș s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Fizică, organizată de Ministerul Educației. Au participat în jur de 130 de elevi de gimnaziu și liceu, iar 22 au reușit să obțină punctaj de calificare, transmite Inspectoratul Școlar Județean. Cei mai mulți sunt elevi de clasa a șasea și a opta. Faza națională este programată să aibă loc în perioada 21-26 aprilie la Brașov.

3. Legea prin care se interzice comercializarea băuturilor energizante către minori a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Interdicția este valabilă atât în magazine, cât și la automatele din incinta spitalelor sau a școlilor, iar amenzile pentru încălcarea legii pot ajunge la 30.000 lei, în funcție de gravitatea faptei. Dacă abaterea se repetă, operatorii economici riscă inclusiv suspendarea activității între 10 și 30 de zile.

4. Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la 7,23 la sută de la 7,41 la sută în luna precedentă, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu aproape 5 procente, cele nealimentare cu 7,8%, iar serviciile cu 11 procente – arată datele Institutului Naţional de Statistică. Cel mai mult a crescut preţul la servicii, detergenţi şi medicamente, în timp ce ieftiniri au fost consemnate la făină, ulei şi transport aerian.

5. Din 29 aprilie 2024, Primăria Municipiului Timișoara va prelua cereri și va emite autorizațiile de construire online. Cetățenii și firmele care doresc să construiască în Timișoara vor avea opțiunea să depună cereri pentru autorizația de construire și prin Portalul Unic al Municipiului Timișoara după ce își înregistrează un cont. În prezent, oricine poate deja să depună online pentru un certificat de urbanism și pentru alte acte emise pe pagina de servicii. Deoarece procesul va fi posibil și online, persoanele fizice și juridice care depun în acest mod vor putea fi notificate cu privire la stadiul cererii, completări și clarificări cerute de Primăria Timișoara. Toate aceste completări vor putea fi rezolve atât în cadrul platformei online, cât și la sediul Primăriei.