Știrile zilei – 14 februarie 2024

1. La solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat restricționarea sau, după caz, închiderea traficului rutier, pe anumite străzi. Astfel, circulația rutieră va fi restricționată pe următorul traseu, după cum urmează:

-14 februarie – 8 martie, pe strada Avram Imbroane, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Aristide Demetriade și accesul auto al societății PROMPT S.A.; restricția este necesară pentru lucrările la obiectivul „CL12 : Execuție rețele de apă și canalizare, Timișoara Nord Lot 2”. Lucrarea este parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. 

De asemenea, circulația rutieră va fi închisă, în perioada:

-15 februarie – 15 martie, în intervalul orar 09:00 – 17:00, pe strada Ulpia Traiana, tronsonul cuprins între strada Mareșal Alexandru Averescu și bulevardul Liviu Rebreanu. Lucrările de pe strada Ulpia Traiana fac parte din „CL 13, Lot 2 – Execuție rețele de apă și canalizare, Timișoara SUD” (Programul Operațional Infrastructură Mare.

2. Terenul dezafectat de peste 10.000 de mp din zona Girocului, plin cu ruine ale unor clădiri, va fi transformat, în curând în parcare. Primăria a început marți demolarea clădirilor iar operațiunea va dura aproximativ două săptămâni, dacă vremea va fi favorabilă. Noua parcare, de la intersecția străzii Martir Ioan Stanciu cu strada Cosminului, va asigura 80-90 de locuri, într-un cartier în care urmează să fie amenajate și alte locuri de parcare pe locul unor garaje. Parcarea va fi realizată cu dale înierbate, de beton. În zonă vor fi amplasate o parcare securizată pentru biciclete și o platformă pentru pubele de gunoi. Totodată, proiectul Primăriei include și plantarea a 27 de arbori, amenajarea unor accese pietonale pentru locuitori și iluminat stradal.

3. Aquatim anunță că joi, 15 februarie, între orele 8-18, se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Mareșal Alexandru Averescu și Ulpia Traiana. Lucrările fac parte din proiectul CL13 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud – Lot 2, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Mareșal Alexandru Averescu (între Constantin Brâncoveanu și Drubeta), Mureș (între Constantin Brâncoveanu și Drubeta), Panselelor, Ioachim Miloia,Victor Vâlcovici, Arcidava, Ion Sârbu, Simion Mangiuca, Ulpia Traiana (între Mureș și Mareșal Alexandru Averescu) și Traian Vuia (între Gavril Musicescu și Mareșal Alexandru Averescu).

4. Elevii olimpici vor putea să se înscrie la liceu fără să mai susțină Evaluarea Națională, conform unui proiect al Ministerul Educației. Potrivit inițiativei puse în consultare, elevii de gimnaziu care au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute sau premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare vor putea participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a fără susținerea Evaluării Naționale. Înscrierea acestor absolvenţi de clasa a VIII-a în anul școlar 2024-2025 urmează să se realizeze peste numărul maxim de elevi din clase, prevăzut în metodologia de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

5. Pentru prima dată, câștigul salarial mediu net a depășit 1000 de euro, fiind, în decembrie 2023, de 5.079 lei, în creștere cu 314 lei (+6,6%) față de luna noiembrie 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%.

6. Romanul „Ne vedem în august” al lui Gabriel Garcia Marquez va avea lansarea internaţională în 6 martie, iar în România va apărea la Editura Rao. Volumul este un text inedit, care încă nu a văzut lumina tiparului, fiind păstrat de familia autorului până acum, când se împlinesc 10 de ani de la moartea sa.

7. Consiliul Județean propune timișenilor, prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare și permanente, spectacole și teatru de păpuși. Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează spectacolul folcloric al claselor – canto muzică populară, prof. Adrian Stanca şi clasa de acordeon/armonică sârbească, prof. Boban Constantinovici. Accesul la spectacol este gratuit. Brâncuși rămâne la Timișoara până în anul 2025! „Ecorșeul” – lucrarea mai puțin cunoscută publicului care a deschis expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” și care aparține Colegiului Național „Carol I” Craiova, rămâne la Muzeul Național de Artă Timișoara până în anul 2025. Lucrarea va fi expusă în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc. De asemenea, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara joacă în această săptămână, cu ocazia Zilei Naționale a Serbiei, spectacolul în limba sârbă „Lupul cel fricos”, iar pentru tinerii adolescenți, spectacolul „Dar cu femeia ce s-a întâmplat?”. Pentru cei mai mici dintre noi pune în scenă spectacolul „Fata babei și fata moșneagului”.