Știrile zilei – 11 martie 2024

1. Președintele Consiliul Județean Timiș, Alin Nica, a participat la predarea amplasamentului către constructor a DJ 593C Șag (DJ 593) – Sânmihaiu Român (DJ 591A) în vederea începerii lucrărilor de modernizare. Finanțarea va fi asigurată în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, suma alocată fiind de peste 15,5 milioane de lei, alți aproape 400.000 de lei urmând a fi alocați din bugetul propriu al CJ Timiș. Conform soluției tehnice alese, noul drum va începe din extravilanul localității Șag (DJ 593) și va continua până la intersecția cu DJ 591A în Sânmihaiu Român, lungimea totală fiind de 6,53 km. Vor fi executate și două sensuri giratorii noi, în punctele de pornire din cele două localități. De asemenea, se va moderniza trecerea la nivel cu calea ferată pe care drumul o traversează, inclusiv zona de acces și se vor monta dale elastice între linii. Proiectul mai include realizarea acceselor la proprietăți, a unor podețe și a trotuarelor pe secțiunea reabilitată. În prezent, actualul drum are porțiuni pietruite, dar și secțiuni în care nu există structură rutieră sau sistem de colectare a apelor pluviale, toate acestea urmând să fie realizate. Durata de execuție va fi de 8 luni de la data emiterii ordinului de începere.

2. Polițiștii locali, aflați în patrulare în zona centrală a orașului, au fost direcționați de dispeceratul instituției, în seara zilei de sâmbătă, în jurul orei 19:00, către Parcul Justiției unde s-a semnalat faptul că o persoană sustrage flori. La fața locului au depistat un bărbat în vârstă de 65 de ani, cu domiciliul în Timișoara, care, dotat cu ustensile de grădinărit, scotea bulbi de lalele din parc. De altfel, acesta avea într-o plasă un număr de 25 de bulbi deja scoși. Bărbatul a declarat că intenționa să îi folosească în scop personal, cel mai probabil să-i planteze în grădină. Cel în cauză a fost predat polițiștilor de la Secția 1 pentru continuarea cercetărilor sub aspectul săvârțirii infracțiunii de furt. Acesta nu este singurul caz de acest gen. De-a lungul timpului polițiștii locali au mai depistat persoane care sustrăgeau flori din zona centrală și din parcuri, din locuri publice precum Piața Victoriei, Filarmonică, Parcul Camen Sylva și Parcul Poporului.

3. Aquatim anunță că marți, 12 martie, între orele 8-18, la intersecția străzilor Mureș și Martir Alexandru Ferkel-Șuteu se va executa o conectare de conducte. Lucrările fac parte din proiectul CL13 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud – Lot 2, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Mureș, Azuga, Martir Alexandru Ferkel-Șuteu, Călătorilor, Oedip, Meziad, Martir Dumitru Jugănaru, Crivaia, Berzei, Prutul, Măgura, Ludwig von Ybl și Jean Monnet.

4. Liga AC (Liga Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare) anunță o a 30-a ediție a proiectului ISWinT (International Student Week in Timișoara), un festival intercultural și educațional, organizat împreună cu Universitatea Politehnica din Timișoara. Studenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani de la orice universitate din lume au ocazia să se înscrie și să facă parte din această experiență de neuitat. Tema ediției din acest an, care este „Shine Your Own Light”, nu numai că servește ca o mișcare pentru încrederea în sine, dar este legată simbolic de elementul „lumină” și, simultan, este legată de istoria Timișoarei. În 2024 se împlinesc 140 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș iluminat electric din Europa. În plus, această ediție marchează cea de-a 30-a aniversare ISWinT, iar tema va fi combinarea sărbătoririi festivalului cu comemorarea orașului gazdă a acestui eveniment remarcabil. Pentru informații detaliate despre ISWinT 2024, vizitați site-ul web al festivalului (https://iswint.ro/). De asemenea urmăriți conținutul postărilor pe paginile de Facebook (https://www.facebook.com/iswint.ro) și de Instagram (https://www.instagram.com/iswint.ro/).

5. Nouă rugbiști de la SCM Timișoara au fost chemați la naționala României pentru finala mică din Rugby Europe Championship. E același număr de convocări precum cel pentru semifinala cu Georgia. Totuși, a apărut o modificare în ceea ce privește jucătorii Timișoarei. De această dată, a fost chemat centrul Alexandru Bucur, dar nu va merge la lot mijlocașul Daniel Plai. Cei nouă jucători ai Timișoarei aflați în lotul cu care „stejarii” vor înfrunta Spania sunt: Ciprian Chiriac, Lucian Mureșan, Dragoș Ser, Vlad Neculau, Gabriel Rupanu, Corrado Ștețco, Tevita Manumua, Alexandu Bucur și Marius Simionescu. Naționala de rugby a României va întâlni Spania, în meciul pentru medaliile de bronz ale Campionatului European. Jocul este programat duminică, 17 martie, la Paris. Partida care va avea loc de la ora 19:15.