Știrile zilei – 11 iulie 2024

1. Înscrierile pentru admiterea la facultățile Universității Politehnica Timișoara încep joi, 11 iulie, candidații având la dispoziție mai multe variante: online, prin intermediul platformei Enroll, disponibilă pe site-ul admitere.upt.ro, unde se găsesc și toate instrucțiunile privind înscrierea, fizic la facultatea dorită sau fizic în centrele zonale de admitere. Pentru facultățile la care admiterea se face prin concurs de dosare, inclusiv formele de învățământ la distanță și cu frecvență redusă, înscrierile se fac online, pe platforma Enroll, în perioada 11 – 24 iulie, fizic la facultate în perioada 11 – 24 iulie sau fizic în centrele zonale de admitere, în perioadele 17 – 19 iulie și 23 – 24 iulie. Concursul de dosare va avea loc în 24 iulie, iar în aceeași zi, la ora 20:00 se vor afișa rezultatele. Urmează, din 25 iulie, trei runde de confirmări, care se pot efectua fie online, fie fizic. Rezultatele finale se vor afișa în 30 iulie.

2. Persoanele care aleg să călătorească cu trenul trebuie să aibă în vedere respectarea normelor privind transportul cu acest mijloc de deplasare și să nu pună în pericol siguranța lor sau a altor pasageri. CFR Călători trage un semnal de alarmă asupra pericolului la care se supun pasagerii care deblochează sistemul automat de închidere a ușii în timpul mersului și informează că această practică constituie contravenție și riscă amenzi între 250 și 400 lei. Astfel de acțiuni se pot solda cu evenimente tragice.

3. SDM face cunoscut programul zilei de 11 iulie unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere pe raza municipiului Timișoara: marcaje rutiere de traversare pentru pietoni – pe timp de noapte pe Bd. Liviu Rebreanu; marcaje rutiere de separare a sensurilor de circulație – pe timp de noapte pe Calea Șagului – între Str. Ovidiu Cotruș – DN59 – Auchan; marcaje rutiere de traversare pentru pietoni în Zona Soarelui și străzile concurente și lucrări de semaforizare pe Calea Stan Vidrighin – Bd. 12 Noiembrie 1884. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.

4. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru ziua de 11 iulie. Este vorba despre străzile: Glad, Cosminului, Calea Aradului, Circumvalațiunii, Calea Lugojului, Albinelor, Evlia Celebi și Liviu Rebreanu. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

5. O expoziţie cu lucrări de artă care ilustrează case din filme celebre va putea fi văzută la Cinema Timiş în cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 17-21 iulie. Lucrările sunt realizate de artista bulgară Boryana Ilieva.  Vernisajul va avea loc miercuri, 17 iulie, de la ora 17:30, în prezenţa artistei, înaintea galei de deschidere a festivalului. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.