Știrile zilei – 9 mai 2024

1. În 18 mai, de la ora 20:00, vizitatorii se vor putea delecta admirând peste 30 de vehicule din istoria automobilistică. Acest eveniment este o premieră pentru filiala Timiș a Retromobil Club România fiind prima expoziție nocturnă a vehiculelor colecționate, în paralel cu evenimentul Noaptea Muzeelor, care se desfășoară la nivel național. Autovehiculele vor fi puse într-o lumina complet diferită la propriu și la figurat, lumina naturala făcând fiecare autovehicul să strălucească într-un alt fel. 

2. Cetăţenii din Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Iaşi, Sibiu, Slobozia, Timişoara şi din judeţul Ilfov pot obţine în format digital, începând de miercuri, certificate de naştere sau de deces. Potrivit Ministerului de Interne, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă va fi introdus etapizat, în toată ţara, până pe 24 septembrie. Sistemul este alcătuit din cinci platforme interoperabile, care vor furniza servicii digitale de înregistrare a certificatelor de naştere, de căsătorie, divorţ sau deces, transmite ministerul, notează rador.ro.

3. Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat ghidul RO e-Transport. Este vorba despre un sistem național care oferă posibilitatea de a urmări fiecare transport de mărfuri prin generarea de coduri unice, identificând astfel eventuale nereguli sau fraude. Prin implementarea acestuia, autoritățile vor să reducă decalajul fiscal de TVA. Pentru nerespectarea legii, amenzile se ridică la 100.000 lei, arată o analiză realizată de o companie de consultanță.

4. Societatea Drumuri Municipale Timișoara anunță programul de reparații și lucrări de întreținere, valabil pentru 9 mai. Este vorba despre străzile: Răsăritului, Intrarea Vântului, C-tin Brăiloiu, Cosminului, Intrarea Munților, Torac, Calea Moșniței, Ludwig Van Beethoven, Silistra – Zona 15, 22 și 23, Palmierilor și Piața Badea Cârțan. În caz de timp nefavorabil, lucrările de asfaltare vor fi sistate.

5. SDM face cunoscut programul zilei de 9 mai, unde se vor executa activități specifice serviciului de semnalizare a circulației rutiere, întreținere, funcționare și dirijare a circulației rutiere în Timișoara: marcaje rutiere în Zona Crișan,  Mehala și Freidorf. Indicatoare rutiere: Calea Șagului – Bd. Liviu Rebreanu. Montare semafoare, pentru vehicule, pe console pe Calea Sever Bocu – Str. Divizia 9 Cavalerie. În caz de vreme nefavorabilă nu vor putea fi executate unele lucrări, așa cum sunt ele prevăzute în programul zilnic de lucrări, acestea urmând a fi reprogramate. În cazul producerii unor evenimente rutiere lucrările de reparații și înlăturare a daunelor vor fi prioritare față de programul zilnic propus. În cazul primirii unor avize de lucrări cu caracter urgent acestea vor fi prioritare față de programul zilnic propus.