Valabilitatea cardurilor de sănătate va fi prelungită

Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, din luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului.

Costurile acestei soluții sunt în valoare de aproximativ 550 de mii de lei, față de 165,4 milioane, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.