UPT – membru fondator al primei alianțe a universităților tehnice din țară

Conducerile universităților de top cu profil tehnic din țară – Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea Tehnică de Construcții din București – au înființat vineri, 24 iunie 2016, Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT).

Alianța își propune să reprezinte o platformă de colaborare pentru cele mai prestigioase universități cu profil tehnic din țară, precum și o voce comună, puternică și permanent implicată în optimizarea politicilor din educație și cercetare.

Universitățile asociate au semnat deja o scrisoare deschisă prin care atrag atenția Guvernului asupra faptului că politicile din domeniul educației – și cu precădere cele din domeniul învățământului superior – au creat dezechilibre majore la nivelul sistemului de învățământ și au fost luate fără consultarea instituțiilor relevante din domeniu, cu riscuri foarte grave pentru viitorul apropiat al economiei și educației naționale.

„Am militat pentru înființarea acestei alianțe și cred că ARUT poate și trebuie să participe activ la dezvoltarea inteligentă a politicilor care privesc educația și cercetarea. Alianța Română a Universităților Tehnice va deveni un actor principal pe piața educațională din România, având în vedere faptul că domeniul științelor inginerești este cel care a asigurat și asigură consolidarea dezvoltării economice a țării. “, a subliniat primul președinte al alianței – Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Viorel-Aurel Șerban.