Știrile zilei – 6 noiembrie 2023

1. Primăria Municipiului Timișoara a început acțiunea de reamenajare peisagistică în Piața Bălcescu. Proiectul prevede instalarea unui sistem de irigare prin picurare și plantarea a 21 de arbori și 25 de  arbuști. Piața va fi înfrumusețată cu peste 5000 de plante perene din 60 de specii diferite, care vor acoperi o suprafață de 600 de metri pătrați. Zona verde este completată de o suprafață de 900 mp de gazon. Proiectul vizează întreaga zonă centrală a pieței, inclusiv scuarul și zona de parcare.

2. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere transmite că, având în vedere scăderea temperaturilor la altitudine, a intensificării bruște a vântului, a posibilității apariției ceții dense în orice moment al zilei și pentru siguranța participanților la trafic, s-a luat decizia ca de luni, 06 noiembrie, ora 08:00, circulația rutieră să fie interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum: DN 7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km 104 – 130); DN 67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km 34 – 59).

3. Aquatim transmite că luni, 6 noiembrie, între orele 8-18, la intersecția străzilor Petru Rareș și Dacilor se va executa o conectare de conducte. Lucrările fac parte din „Contractul de execuție rețele apă și canalizare Timișoara Sud – lot 2”, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Rovine, Dacilor și în zona Timocului. De asemenea, marți, 7 noiembrie, între orele 8-16, în Gătaia se va efectua spălarea rețelei de distribuție și a rezervorului de înmagazinare. Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei.

4. Conceptul de amenajare a Pădurii Verzi ca pădure-parc va fi supus dezbaterii publice la finalul acestei luni. Pentru a obține cât mai multe informații cu privire la opinia timișorenilor, precum și a locuitorilor din zonele învecinate, proiectantul lansează și un chestionar care poate fi completat până în 20 noiembrie 2023. Chestionarul include întrebări referitoare la interesul pentru Pădurea Verde, dotări necesare, activități recreative și educative, interacțiunea cu natura (floră, faună) și poate fi accesat la acest link: https://forms.gle/PYrF1GQSjnqT7Ks27.

5. Codru Festival și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și Primăria Otelec au organizat, în weekend (4-5 noiembrie), o acţiune de plantare de copaci în localitatea Iohanisfeld, zonă care a suferit pagube enorme în 2005 din cauza inundațiilor. Prin această activitate se propune întoarcerea la natură, protejarea și conservarea mediului înconjurător, dar și un exemplu de bune practici într-o zonă afectată în urmă cu mulți ani de inundații.

6. Uniunea Sârbilor din România, în colaborare  cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara, organizează în perioada 6-27 noiembrie Zilele culturii sârbe la Timişoara, un proiect cultural care are ca scop promovarea valorilor culturale tradiţionale, contemporane și autentice ale sârbilor din Banat.

7. Formula 1 a anunțat oficial că etapa din Brazilia va face parte din calendarul competițional până în 2030. Anunțul a fost făcut înaintea Marelui Premiu de la Sao Paulo din weekend-ul care tocamai s-a încheiat.