Știrile zilei – 3 noiembrie 2023

1. Alianța universitară europeană „UNITA – Universitas Montium” marchează în această săptămână trei ani de activitate, într-o ceremonie specială, desfășurată în Franța, la Chambery – sediul universității Savoie Mont Blanc, universitate fondatoare UNITA. În cadrul ceremoniei aniversare, rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT), prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a preluat președinția forului decizional UNITA – Governance Board, pentru primul an din faza de consolidare a alianței (o etapă ce cuprinde intervalul 2023-2027), după ce președinția anuală a forului decizional a fost asigurată până la acest moment de către profesorul Philippe Galez, președintele Universității Savoie Mont Blanc.

2. Primăria a finalizat proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele pentru 2024. Documentația a fost încărcată pe site-ul instituției și este disponibilă pentru consultare. Urmează să fie stabilită și data la care va fi organizată dezbaterea publică pe această temă. După finalizarea etapei de transparență, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local Timișoara. Proiectul de hotărâre poate fi consultat integral pe site-ul primariatm.ro.

3. Sâmbătă, 4 noiembrie, între orele 8-15, vor avea loc lucrări de mentenanță la hidrantul din fața sediului central Aquatim. Pe durata intervenției se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Franz Liszt, Borsec, Nikolaus Berwanger, Gheorghe Lazăr (între străzile Gheorghe Dima și Pictor Ion Zaicu), precum și la Punctul Termic nr. 30, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice, Casa Adam Müller-Guttenbrunn, sediul Aquatim, Liceul Nikolaus Lenau, Consulting Hub, City Business Centre, Prospero, Sky și Bistro 700.

4. Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a organizat joi, 2 noiembrie 2023, ceremonia de inaugurare a Centrului de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia JUTSU, eveniment la care a participat și ambasadorul acestei țări în România, Excelența Sa Hiroshi Ueda.  Festivitatea se înscrie într-un adevărat festival al culturii japoneze la UPT, în această toamnă, ce include, pe lângă cursurile de limba japoneză, devenite deja o tradiție în cadrul UPT, expoziții de kimono-uri, origami, teatru, proiecții de filme, prezentarea unor locuri și peisaje din stampele japoneze, seri de poezie, prezentarea de cărți japoneze, oportunității de studii și burse în Japonia.

5. Ministerul Agriculturii pune la dispoziție peste 250 de milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri. Începând de ieri, potențialii beneficiari pot depune cererile de finanțare prin intermediul paginii oficiale a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, afir.ro, unde vor găsi informații privind documentele necesare. Sesiunea de depunere este deschisă până în 31 ianuarie 2024.

6. Poșta Română le reamintește celor care beneficiază de carduri de energie că sumele primite ca ajutor de la stat pot fi folosite doar până în 27 decembrie. Cardurile alocate ambelor tranșe din 2023 se pot folosi până la această dată, inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut, transmite instituția.

7. Muzeul Național al Banatului orgnizează vernisajul expoziției „Timișoara în gravura europeană secolele XVI – XVIII”, eveniment cultural de excepție ce va avea loc marți, 7 noiembrie, de la ora 18:00, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia. Această expoziție unică reunește 135 de gravuri ce oferă o perspectivă fascinantă asupra cetății Timișoara într-o perioadă definitorie a istoriei sale. Expoziția va fi prezentă pe simezele Muzeului Național al Banatului până la sfârșitul anului.