Știrile zilei – 20 noiembrie 2023

1. Peste o treime dintre gravide n-au fost la control ginecologic în timpul sarcinii, în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele/ecografiile/consultațiile n-au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani. Datele INS pentru 2021 arată că în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

2. Universitatea Politehnica din Timișoara a organizat cea de-a treia ediție a International Spotlight Heritage Student Contest (ISHSC) 2023 și Interactive Digital Media Student Contest (IDMSC) 2023, aflat la a 9-a ediție, în data de 17 noiembrie 2023, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale UPT. În cadrul concursului International Spotlight Heritage Student Contest (ISHSC) 2023, au participat studenți din trei universități partenere de renume din România, Norvegia și Italia, care au conlucrat în echipe internaționale pentru a dezvolta proiecte ce au integrat realitatea mixtă și virtuală și au creat artefacte digitale care să valorifice și să celebreze bogăția patrimoniului cultural al Timișoarei, ca parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara.

3. În 21 noiembrie se va efectua spălarea rețelei de distribuție în Dragomirești, iar în 22 noiembrie în Petroasa Mare. Lucrările vor avea loc în intervalul orar 9-14, iar pe durata lor presiunea apei va fi scăzută. Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

4. Anul acesta, în luna decembrie, Librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara împlinește șapte ani de la deschiderea oficială, care a avut loc în 2 decembrie 2016. Cu ocazia aniversării, cititorii se vor putea întâlni, pe parcursul a trei săptămâni în lunile noiembrie și decembrie, cu scriitori din țară și din străinătate și își vor putea lua autografe de la aceștia. Faimosul librar scoțian Shaun Bythell și autorul francez de bandă desenată Arnaud Nebbache, dar și Bogdan-Alexandru Stănescu, Vasile Ernu, Dia Radu și George State, alături de poeți timișoreni, vor veni la Timișoara și își vor întâlni cititorii în spațiul librăriei.

5. SCM winsed.swiss Mozzart Bet Timișoara pregătește partida cu echipa slovenă KK Ilirija, din etapa a V-a a competiției Alpe Adria Cup. Meciul va avea loc marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, în sala Constantin Jude. Echipa noastră este liderul Grupei B, cu maximum de puncte, 8, în vreme ce slovenii se găsesc pe locul al cincilea, cu 5 puncte (o victorie și trei înfrângeri). „Trebuie să ne focusăm și în niciun caz să subestimăm formația din Ljubljana, chiar dacă este în zona inferioară a clasamentului. Slovenii joacă bine în campionatul intern, marchează multe puncte, așa că vom avea de muncit în ambele faze ale jocului și în special în apărare” , a spus Dragan Petricevic, antrenor principal. Ilirija se află pe locul al treilea în prima ligă a Sloveniei (Liga Nova KBM). Sâmbătă, Ilirija a pierdut acasă cu LTH Castings (85-96), echipă căreia i-a cedat astfel locul secund în ierarhie. În Liga Națională a României, formația timișoreană trebuia să înfrunte CSM Tg. Jiu, în deplasare, dar meciul a fost amânat pentru 9 ianuarie, pentru că gorjenii nu au avut sala la dispoziție.