Știrile zilei – 2 noiembrie 2023

1. Microîntreprinderile din Regiunea Vest pot depune proiecte în cadrul celor două apeluri în valoare totală de 36 de milioane de euro, lansate prin Programul Regional Vest 2021-2027. Cele două apeluri lansate în 31 august sunt dedicate microîntreprinderilor – atât celor din domeniul producției, cât și celor care au activități economice în domeniul serviciilor și sunt de tip competitiv, având ca termen limită de depunere data de 1 decembrie 2023. Versiunile aprobate ale Ghidului solicitantului de finanțare pentru cele două apeluri pot fi accesate aici.

2. Societatea de Transport Public Timișoara anuță că din 06 noiembrie vor începe lucrările de montare a tablierului metalic a Pasarelei Gelu – Crizantemelor. În aceste condiții, transportul naval pe Canalul Bega se va suspenda pe tronsonul supus lucrărilor. Cursele de promenadă spre Ecluza Sânmihaiu Român vor fi suspendate din 04 noiembrie. În perioada 06 noiembrie – 08 decembrie, circulația pe Canalul Bega se va efectua doar pe sectorul navigabil cuprins între Stația Ștefan cel Mare și stația Mihai Viteazul, stațiile Constantin Brâncoveanu și Ardealul fiind suspendate.

3. Primăria Municipiului Timişoara organizează, prin Casa de Cultură a Municipiului, în perioada 26 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024, cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Crăciun. Acesta se va desfășura în Piața Victoriei, Piața Libertății și Piața Sfântul Gheorghe, precum și în Zona Soarelui și Zona Aurora. Activitățile recreative nu vor lipsi, nici în acest an: Moș Crăciun va avea două ateliere, în care copiii vor putea să-și dezvolte aptitudinile artistice. De asemenea, timișorenii se vor putea bucura de patinoar, roată panoramică, două carusele și trenuleț. Procedura de selecție pentru activitățile recreative s-a desfășurat în luna iulie.

4. Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește, între 1 – 5 noiembrie 2023, FAST: Festival For Architecture Schools Of Tomorrow, primul festival dedicat școlilor de arhitectură din România (Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Iași și București). Festivalul aduce la Timișoara peste 20 de speakeri naționali și internaționali, delegați din toate centrele de arhitectură din țară, dezbateri, expoziții, prelegeri, activări și ateliere, într-un eveniment adresat atât arhitecților consacrați sau în devenire, cât și celor pasionați de temele mediului construit. Tema din acest an este Sustainable Futures, Leave No One Behind și traversează cele trei secțiuni: #TALKS, #ACTIVATIONS, #EXHIBITIONS ale festivalului.

5. Proiectul „LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol”, inițiat de Asociația De Basm și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a găsit la Timișoara copii curioși, profesori și bibliotecari dedicați, precum și profesioniști din zona teatrului pentru cei mici, dornici să afle lucruri noi și să-și dezvolte portofoliul creativ. Au fost șase zile pline, la finalul cărora concluzia a fost că viitorul poveștilor sună bine. La jumătatea lunii noiembrie, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” va putea fi văzut un spectacol inspirat din poveștile scriitoarei Adina Rosetti, de la Asociația De Basm, care revine la Timișoara, pentru o nouă întâlnire cu publicul.

6. Universitatea de Vest din Timișoara vă invită la un eveniment special – „Scena și culisele ieri și azi”, care va avea loc joi, 9 noiembrie, la ora 18:00, în Aula Magna a universității. Acest eveniment face parte din Timișoara Ideas Fest și aduce în prim-plan o personalitate de excepție, celebrul muzician, bariton, impresar artistic și director managerial austriac de operă, Ioan Holender. Pentru a participa la acest eveniment puteți să vă înregistrați în prealabil, prin completarea formularului de înscriere.